Руската федерация е изнесла през октомври 5 милиона тона пшеница,

...
Руската федерация е изнесла през октомври 5 милиона тона пшеница,
Коментари Харесай

Русия изнесе пшеница колкото 3 български реколти, наша съседка е от основните вносители

Руската федерация е изнесла през октомври 5 милиона тона пшеница, което е връх за този месец, съгласно данните на " Русагротранс ".

" По предварителните оценки, износът на пшеница, в това число доставките за страните от Евразийския стопански съюз, през октомври 2023 година възлиза на 5 милиона тона. Той надвишава миналогодишния връх за този месец от 4,88 милиона тона, само че е със 7% по-нисък от износа през септември тази година от 5,4 милиона тона ", разясняват от " Русагротранс " пред Интерфакс.

Експертите означават, че размерите на доставките са надвишили прогнозата за износа за октомври, която беше 4,5 милиона тона. Ръстът на износа се обезпечава от спот продажбите през месеца.

" При това, размерът на износа през октомври се усили в изискванията на възходяща ценова конкуренция, в това число от европейската пшеница, и в същото време нежеланието на съветските експортьори да продават пшеница на дъмпингови цени ", показват специалистите.

Общо за интервала юли-октомври 2023 година, по данни на " Русагротранс ", са изнесени повече от 20 милиона тона съветска пшеница, по отношение на 15,1 милиона тона за същия интервал на предходната година. За съпоставяне, реколтата от пшеница у нас е към 6-7 млн. тона на година, т.е. износът на Русия за посочените 4 месеца е колкото нашето произвеждане за (поне) 3 години.

През юли-октомври тази година страните, закупили най-големи количества пшеница от Русия, са: Египет (2,6 млн. тона), Турция (2,36 млн. тона), Бангладеш (1,29 млн. тона), Алжир (1,27 млн. тона), Иран (1 млн. тона), Саудитска Арабия (770 хиляди тона).
 Русия подписа с Китай най-голямата до момента договорка за доставки на зърно - за милиарди долари
Русия подписа с Китай най-голямата до момента договорка за доставки на зърно - за милиарди долари

Сделката е за период от 12 години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР