Руската държавната корпорация Росатом е завела шест дела в размер

...
Руската държавната корпорация Росатом е завела шест дела в размер
Коментари Харесай

Росатом съди Финландия за $3 милиарда заради прекратяване на договора за АЕЦ

Руската държавната корпорация Росатом е завела шест каузи в размер на 3 милиарда $ след прекратяването на контракта за построяването на АЕЦ " Ханхикиви-1 " във Финландия. Това оповестиха от компанията, без " Росатом " да разкрива повече детайлности, написа Интерфакс.

" Информацията, съдържаща се в изявлението с господин Йоаким Шпехт (генерален шеф на финландската Fennovoima), че Росатом " към момента не е почнал формален развой " (съдебно производство) не дава отговор на действителността. Към днешна дата Росатом вече е подала шест каузи на обща стойност 3 милиарда $.
 Във Финландия проработи централа, която би трябвало да стане най-мощният нуклеарен реактор в Европа
Във Финландия проработи централа, която би трябвало да стане най-мощният нуклеарен реактор в Европа

Той започва работа с 12 години забавяне

Както сподели генералният шеф на финландската Fennovoima по-рано в изявление за медията Helsingin Sanomat, компанията от своя страна стартира арбитражно произвеждане против Росатом. Общата сума на исковете против Росатом е за към 2 милиарда евро, от които 800 милиона евро са предплатено заплащане, направено от Fennovoima в интерес на плана RAOS (финландската конструкция на Росатом), сподели Шпехт.

По думите му Росатом е предизвестил финландската страна при започване на 2022 година за вероятни забавяния на плана. Имаше риск от отсрочване на плана с няколко години. Ръководителят на Fennovoima цитира това като една от аргументите Финландия да се откаже от построяването на АЕЦ Hanhikivi-1.

Нарушаване на контракта

В началото на май Fennovoima, 34% благосъстоятелност на Росатом, едностранно приключи контракта за създаване на АЕЦ Hanhikivi-1 със структурата RAOS на Росатом, а в края на май отдръпна заявката за лиценз за строителство. Fennovioma се базира в решението си на обстоятелството, че през последните години е имало обилни забавяния в осъществяването на плана, а съветската военна интервенция в Украйна единствено е изострила рисковете за него.

Държавната корпорация Росатом чака да възвърне изцяло разноските по плана за АЕЦ " Ханхикиви " във Финландия, договорът за който беше преустановен от финландската страна. Корпорацията на собствен ред е подготвена да сезира интернационалния арбитраж, сподели генералният шеф на съветската корпорация Алексей Лихачов.

" Спрян е единствено един план - АЕЦ " Ханхикиви " във Финландия. Ситуацията е противоречива от правна позиция и ние ще сезираме интернационалния арбитраж, с цел да върнем напълно изразходваните средства. Има казус - българският план " Белене ", за чието прекъсване, от които получихме над 600 милиона евро с решение на междунаодния арбитраж ", сподели той. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР