Руската държавна корпорация Росатом“ обяви, че е внесла в Националната

...
Руската държавна корпорация Росатом“ обяви, че е внесла в Националната
Коментари Харесай

Руснаци, китайци и корейци искат дял от АЕЦ Белене

Руската държавна корпорация " Росатом “ разгласи, че е внесла в " Националната електрическа компания " заявление за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ " Белене ". Интересът си е записала и Корейската Хидро Атомна енергийна корпорация, по неофициална информация. А до края на периода за подаване на заявките, който изтича през днешния ден в 17.30 часа, желанието си да вземе дял от замразения нуклеарен план ще бъде подадено и от Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC), оповестиха пред Mediapool източници близки до компанията.

Това са и действително огромните нуклеарни играчи, които имат софтуерната и финансова опция да довършат плана, който се прави оценка на най-много 10 милиарда евро, в които НЕК счита да взе участие с направените до момента вложения в съоръжение, площадка и лицензи на обща стойност към 3 милиарда лева или 1.5 милиарда евро, което би ѝ осигурило 15 на 100 в бъдещата планова компания за реализация на градежа.

Заявления за интерес за присъединяване в процедурата са подали и френската " Фраматом " и американската " Дженерал Електрик ", само че те просто препотвърждават присъединяване в градежа на нуклеарната централа в границите на съветския план, извършват от " Атомстройкеспорт ", дъщерна компания на " Росатом ". Това значи, че те ще доставят належащо съоръжение за дотъкмяване на атомната централа и неядрената ѝ част като обезпечат финансиране за тези уреди, а след въвеждането в употреба на мощността, средствата ще бъдат връщани по скица.

Това ще облекчи доста търсеното финансиране на равнище планова компания, който и да е мажоритарния акционер в нея, и то може да падне под 5 милиарда евро, разясняват експерти от сектора.

По данни на БНР поръчка за присъединяване в процедурата с интерес към придобиване на миноритарен дял е подала и българска компания. Коя е тя не е ясно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР