Руската държавна корпорация „Росатом“, Комисариатът за атомна енергия и алтернативни

...
Руската държавна корпорация „Росатом“, Комисариатът за атомна енергия и алтернативни
Коментари Харесай

Русия и Франция обединяват усилия в атомната енергетика


Руската държавна корпорация „ Росатом “, Комисариатът за атомна сила и различни енергийни източници на Франция (CEA) и френската компания EDF подписаха декларация за желание за развиване на дълготрайно съдействие в научни проучвания и разработки в нуклеарната енергетика.

Тристранното съдействие бе контрактувано по време на Световното нуклеарно ревю (WNE) в Париж. То има за цел да се показват опциите за преработване в реакторите на бързи неутрони на материали, които влизат в състава на МОКС-горивото за леководни реактори от модерно потомство.

Предвиждат се опити в лабораторни условия на всички стадии за преработването на второстепенен плутоний (плутоний второ поколение) от отработено МОКС-гориво в реакторите на бързи неутрони от IV потомство. Вторичният плутоний ще се употребява за на пробни горивни таблетки, които по-късно ще се облъчват по едно и също време в едно и също устройство в изследователския реактор на бързи неутрони. Началото на тези процеси е планувано за средата на десетилетието.Успехът им ще стане основа за доста повишение на устойчивостта на атомната енергетика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР