Руската държавна корпорация „Росатом бе домакин на Деня на атомните

...
Руската държавна корпорация „Росатом бе домакин на Деня на атомните
Коментари Харесай

„Росатом“ представи предимствата на АЕЦ с малка мощност

Руската държавна корпорация „ Росатом " бе хазаин на Деня на атомните централи с дребна мощ - основно събитие в границите на програмата на ЕКСПО-2020, което се организира тази седмица в Дубай.

Срещата се трансформира в интернационален конгрес за преимуществата на атомната енергетика с дребна мощ и вероятностите за развиване и използване на технологиите за дребни атомни реактори в целия свят. В нея участваха генералният шеф на „ Росатом " Алексей Лихачов, ръководителят на Световната нуклеарна асоциация Сама Билбао и Леон и високопоставени представители на разнообразни интернационалните организации.

Програмата бе открита с мултимедийно шоу, което показва преимуществата на атомните централи с дребна мощ за най-различни климатични зони, обезпечаване на постоянни доставки на електрическа енергия и реализиране на задачите за декарбонизация.

Генералният шеф на „ Росатом " Алексей Лихачов означи удобните промени на настройките към нуклеарната енергетика, които се следят в света. „ Безвъглеродно бъдеще е невероятно без мирния атом ", това се четеше в решенията и декларациите на всички енергийни и климатични конференции през миналата година.

Разбирането за невъзможността на съществуването на постоянна енергийна система, учредена единствено на възобновими източници, е реалност. Осъзнаването, че закриването на АЕЦ води до по-голямо потребление не на възобновимите източници, а на въглеводороди, е реалност.

Човечеството схваща и приема, че климатичните цели, нисковъглеродното бъдеще са невъзможни без атома ", уточни той.

В отговор на въпроси в границите на панелна полемика, Лихачов означи и преимуществата на АЕЦ с дребна мощ. „ Сферата на използване на „ огромната " нуклеарна енергетика е явна - обезпечаване на достъп до благонадежден, непрекъсваем, нисковъглероден източник на електрическа енергия в страните с високо търсене и високоразвита инфраструктура.

АЕЦ с дребна мощ заемат друга ниша - енергоснабдяване на отдалечени райони, островни страни, страни с неголяма обща база на енергийни мощности или съответни промишлени планове, да вземем за пример за рандеман на потребни изкопаеми. Очевидни са и други преимущества, произлизащи от самата софтуерна база на дребните централи - модулност на реакторите, т.е. опция за увеличение или понижаване на мощността на АЕЦ, скъсен интервал на създаване, по-ниски начални разноски.

Малките централи обезпечават сила и топлота там, където АЕЦ с огромна мощ са или нецелесъобразни по стопански параметри, или недостъпни заради географски особености или лимитирана територия.

Целта е да дадем достъп до сила на всеки, изключително в свят, в който подобен достъп нямат съвсем 1 милиард души ", означи Лихачов.

Първият заместител общоприет шеф на „ Росатом " Кирил Комаров означи, че корпорацията показва не просто неповторим артикул в региона на „ дребната " атомна енергетика, а предлага референтна технология, от чиято употреба към този момент е насъбран опит в Русия.

„ Плаващият енергоблок „ Академик Ломоносов " повече от две години доставя чукотския пристанищен град Певек с електричество и топлота.

Започнахме реализацията на нашата първа наземна АЕЦ с дребна мощ въз основата на реактор РИТМ-200Н в Якутия, която ще бъде присъединена към мрежата през 2028 година ", уточни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР