Руската държавна компания "Транснефт" обяви, че Украйна е спряла от

...
Руската държавна компания "Транснефт" обяви, че Украйна е спряла от
Коментари Харесай

Украйна спря транзита на руски петрол за Унгария, Чехия и Словакия

Руската държавна компания "Транснефт " разгласи, че Украйна е спряла от 4 август преноса на съветски петрол по петролопровода "Дружба " към Унгария, Чехия и Словакия.
Според прессекретаря на компанията повода е, че съветската страна не може да заплати за преноса в изискванията на наложени от Европа наказания.
Украинската компания не е разкрила "парични средства ", с цел да извърши услугата, а работи с предплата.
"Ройтерс " отбелязва, че фирмите в трите страни не са дали отговор, потърсени за коментар. По-рано през днешния ден "Блумбърг " писа, че до страните дни наред няма нови доставки. Изданието 444.hu отбелязва, че за Будапеща това може да е огромен проблем поради ниските цени, поддържани от компанията MOL посредством точно на съветския нефт - секне ли този поток, мярката мъчно ще издържи.
В Словакия обаче енергийният министър Рихард Сулик на процедура удостовери, че страната му към този момент не получава съветски нефт, с думите пред HN Online: "Разрешаваме обстановката, само че е доста неразбираемо. Ще разясняваме най-рано на следващия ден. "

Изключението

Според РБК "Транснефт " е получила удостоверение от "Укртранснафта " за решението (нито линкът, нито уеб сайтът на съветската компания обаче се отварят все още на издание на новината).

Средствата са преведени, само че върнати в сметката: Газпромбанк, която обслужва заплащанията, е уведомила "Транснефт ", че поради седмия пакет наказания средствата не са достигнали, изяснява за "РИА Новости " прессекретарят и консултант на президента на "Транснефт " Игор Демин.

Петролопроводът "Дружба " минава през Беларус и от там се разклонява на север (към Полша и Германия) и на юг. Транзитът сега не се реализира на юг - разклонението, което пресича границата на Беларус с Украйна. По този маршрут трите страни получават по 250 хиляди барела на ден.

Тъкмо за доставките по "Дружба " към трите страни бе направено изключение, когато Европейският съюз утвърди през май отчасти ембарго за импорт на съветски нефт.

"Транснефт " обаче е под наказания още от март като част от четвъртия пакет ограничения поради войната в Украйна. Газпромбанк не попадна под обсега на глобите.

 Украйна спря преноса на съветски нефт за Унгария, Чехия и Словакия
Операторът изяснява, че заплащането за август е направено още на 22 юли. Министерството на енергетиката, петролният бранш и "Укртранснафта " към този момент са потърсени за коментар, само че Украйна не е коментирала обществено и публично заявките.
През декември 2019 година "Транснефт " удължи контракта с Украйна за транспорт на нефт до 1 януари 2030 г./Дневник

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР