Руската държавна компания "Газпром" е спряла напълно доставките на природен

...
Руската държавна компания "Газпром" е спряла напълно доставките на природен
Коментари Харесай

Газпром спря доставките на газ за Нидерландия

Руската държавна компания "Газпром " е спряла изцяло доставките на природен газ за Нидерландия , съобщи Ройтерс. Новината беше обявена от компанията, като оттова показаха, че повода за прекратяването на доставките е, че нидерландския търговец на едро на газ GasTerra не е платил за газ, доставен през април.

По-рано "Газпром ", Полша и Финландия в нарушаване на клаузите по подписаните контракти. Това се случи поради да изплащат суми за доставка на природен газ в специфични сметки в рубли в съветски банки.

Във вторник съветският снабдител прекратил и доставките за компанията GasTerra, в която нидерландското държавно управление държи 50-процентен дял, а фирмите Shell и Exxon имат по 25%.

"Плащанията за газ, доставен от 1 април, би трябвало да се правят в рубли, като се употребяват новите банкови данни, за които контрагентите са осведомени навреме ", споделиха от "Газпром ".

По-рано в понеделник от GasTerra показаха, че няма да одобряват новите условия на "Газпром ", защото сходни дейности биха нарушили глобите на Европейския съюз (ЕС). От компанията също по този начин споделиха, че изискваният нов метод на заплащане включва прекалено много финансови и оперативни опасности.

"Разбираме решението на GasTerra да не се съгласи с едностранно наложените от "Газпром " условия за заплащане ", написа в Twitter холандският министър на енергетиката Роб Йетен. "Това решение няма да има последици за физическата доставка на газ до холандските семейства ", добави той.

От GasTerra увериха също по този начин, че към този момент са подписани различни съглашения за покриване на 2 милиарда кубически метра газ, които компанията е очаквала да получи от "Газпром " до октомври, когато изтичаше договорът ѝ.

До обстановката се стигна, откакто пред март президентът на Русия Владимир Путин разгласи, че Москва ще приема единствено рубли по договорите за доставка с "неприятелски " страни.

Впоследствие Европейски Съюз излезе с, че страните и фирмите от блока няма да заплащат за съветския газ в рубли . Един от причините беше, че договорите им с съветската компания в действителност ясно плануват в какви валути да се заплаща и това са долари или евро, а не рубли.

Няколко дни по-късно Руската централна банка разгласи нов механизъм за заплащане на съветския газ. Той планува клиентите на “Газпром ” да си създадат две сметки в свързаната с нея “Газпромбанк ” - една в долари или евро и една в рубли.

След това банката ще обърне задграничната валута в рубли, ще я трансферира във втората сметка на клиента и от там - по сметката на "Газпром ". Според указа на Путин заплащането ще се смята за приключено едвам откакто задграничната валута бъде обърната в съветски рубли.

Въпреки общата позиция на Европейски Съюз няколко европейски компании оповестиха, че са направили сполучливи заплащания към "Газпром ". Италианската компания с държавно присъединяване ENI , да вземем за пример, заяви, че ще си открие две банкови сметки "Газпромбанк " - една в евро и една в рубли.

Гръцката газова компания DEPA също заяви, че е платила на "Газпром " за доставките на природен газ през април. Тя твърди, че транзакцията е била осъществена в евро и не нарушава глобите против Русия, без да дава повече детайлности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР