Руската държавна компания Газпром“ е подписала с Турция протокол за

...
Руската държавна компания Газпром“ е подписала с Турция протокол за
Коментари Харесай

Газпром подписа с Турция за сухопътната част на Турски поток

Руската държавна компания " Газпром “ е подписала с Турция протокол за сухопътния сектор на директната линия на газопровода „ Турски поток “ за доставка на съветски газ за Европа. Това заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на известие от компанията.

Документите са били подписани в събота по време на икономическия конгрес в Санкт Петербург. В известието се показва, че „ Газпром “ и турската компания " Боташ " са сключили съглашение за главните условия и параметри на строителството на този сектор.

Не се загатва обаче маршрутът на сухопътния сектор. Първоначалните проекти на „ Газпром “ бяха той да отива от Турция в Гърция, само че от известно време не се загатва точна последна дестинация, а се показва „ до границата на Турция със прилежащи страни “.

Още през предходната година министър председателят Бойко Борисов заприказва за такава алтернатива - " Турски поток ", планът, който замести спрения " Южен поток ", да завие през България. През декември новината се появи в турската преса, а българският министър-председател я разяснява от Брюксел.

Подписването на документите сред " Газпром " и " Боташ " разрешава да се премине към практическо осъществяване на плана. Строителството на сухопътния сектор на газопровода ще се прави от взаимната планова компания TurkAkim Gaz Tasima A.S., която ще бъде основана на паритетна база, показват от „ Газпром “.

Компанията стартира строителството на морския сектор на газопровода „ Турски поток “ през май 2017 година, като наскоро бе обявено, че е завършило построяването на дълбоководната част в Черно море на първата тръба с потенциал 15,75 милиарда куб. м газ годишно. Тя е предопределена да доставя газ за турския пазар. Планираната втора тръба със същия потенциал е за пазарите в Южна и Югоизточна Европа, напомня Българска телеграфна агенция.

Руската компания заяви още, че сред „ Газпром “ и „ Боташ “ са подписани документи за извънсъдебно съглашение по арбитражния спор, обвързван с изискванията за доставка на съветски газ в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че е контрактувана отстъпка от 10,25% за доставения газ през 2015-2016 година, която означавало, че на Турция би трябвало да бъдат върнати $1 милиарда, платени за съветски газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР