Руската частна военна група Вагнер“ може да действа през Мали

...
Руската частна военна група Вагнер“ може да действа през Мали
Коментари Харесай

САЩ за войната в Украйна: Възможно е „Вагнер“ да пренася контрабандно оръжие от Мали

Руската частна военна група „ Вагнер “ може да работи през Мали и други африкански страни, с цел да скрие опитите си да получи военно съоръжение за войната на Москва против Украйна, настояват американски чиновници, представени от „ BBC “.

В изказване на Министерството на финансите на Съединени американски щати се споделя, че чиновниците на групата може да са се опитвали да набират мини, дронове, радари и друго съоръжение за войната.

Известно е, че „ Вагнер “ работи в някои африкански страни, в това число Мали. В изказването се афишират и наказания против шефа на „ Вагнер “ в Мали Иван Маслов. Междувременно нейният основен началник Евгений Пригожин упрекна съветското министерство на защитата, че не е осигурило личния състав му с оръжие и муниции за интервенции в Украйна.

„ Вагнер “ управлява съветската атака в украинския град Бахмут , само че стартира да се отдръпва в четвъртък, с цел да съобщи контрола на съветската войска.  Обвиненията на Съединени американски щати допускат, че може би се пробват да употребяват изобилието от оръжия в Мали. Страната видя приток на оръжия след рухването на Муамар Кадафи в Либия през 2011 година, когато наемници, воюващи за някогашния водач, се върнаха вкъщи.

По-рано тази година Съединени американски щати дефинираха „ Вагнер “ като транснационална незаконна организация . Пригожин и други водачи на „ Вагнер “ към този момент са обект на наказания.

Групата е предоставяла помощ на военното държавно управление на Мали в битката против ислямистките бунтовници. Маслов се счита за основна фигура в организацията, работеща с малийски чиновници за създаване на наличието на „ Вагнер “. В изказването на Министерството на финансите на Съединени американски щати се споделя:

„ Присъствието на групата Вагнер на африканския континент е дестабилизираща мощ за всяка страна, която разрешава разполагането на ресурсите на групата на тяхна суверенна територия. “

Групата „ Вагнер “ е направила необятно публикувани нарушавания на правата на индивида и е присвоила естествени запаси, прибавя той.

Министерството на финансите също по този начин допусна, че „ Вагнер “ може „ да се стреми да транзитира материални придобивания за Украйна през Мали “ и е „ подготвена да употребява подправени документи за тези транзакции “ . Изявлението също по този начин упреква „ Вагнер “, че е снабдила Сили за бърза поддръжка на Судан с ракети за спора им със суданската войска.

Русия се стреми да разшири въздействието си в Африка , до момента в който търси нови съдружници във войната с Украйна. Нейното присъединяване в Западна Африка е още преди войната, само че доказателствата сочат, че интервенциите на „ Вагнер “ там не са били по-успешни от тези на други сили, като някогашната колониална мощ Франция . От своя страна Франция изтегли войските си от Мали през февруари предходната година след несъгласия с военното държавно управление , което завзе властта през 2020 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР