Руската банка БТВ разкри данни за продажбата на златни кюлчета

...
Руската банка БТВ разкри данни за продажбата на златни кюлчета
Коментари Харесай

Защо руснаците започнаха да купуват тонове златни кюлчета?

Руската банка БТВ разкри данни за продажбата на златни кюлчета на физически лица. Руснаците не престават интензивно да купуват злато, а тази есен търсенето стана още по-високо. Какво аргументи тази златна тресчица и по какъв начин другояче можете да се усили ползата към златото измежду популацията?

Продажбите на злато на физически лица във ВТБ от март предходната година възлизат на 55,5 тона, до момента в който тази есен растежът на търсенето единствено се форсира. Така продажбите през ноември нарастват с 21% по отношение на октомври и доближават 3,7 тона. А междинният размер на една продажба се е нараснал с една трета от началото на годината до 18 кг, се споделя в изказване на пресслужбата на банката. Основният дял от покупко-продажбите с доблестен метал се прави в Москва.

Какво подтиква популацията да купува толкоз злато? ВТБ изяснява, че подобен размер капиталово злато е бил продаден на физически лица от началото на продажбите му без заплащане на Данък добавена стойност от 20% през март предходната година. А през октомври и ноември търсенето на злато се форсира заради сезонния фактор, както и разновидността за назад изкупуване, пуснат от ВТБ това лято, когато клиент може да продаде златото на склад назад на банката.

„ Отмениха освен Данък добавена стойност върху кюлчетата, само че и налога върху приходите на физическите лица за две години. Данъчните преференции са стъпката на държавното управление напред. Вторият фактор е покачването на цените. Миналата седмица тройунцията сложи нов исторически връх от 2140 $ и рублата стартира да отслабва. Все още не сме се консолидирали на равнище над 6000 рубли за грам, само че можем да посрещнем края на годината над тази марка. Когато една унция в долари нарастне и рублата падне по отношение на $, доста вложители възприемат покупката на злато освен като добра инвестиция, само че и като застраховка против намаляване на рублата. Златото е поскъпнало в рубли от началото на годината с 30% “, споделя Алексей Вязовски, вицепрезидент на компанията „ Золотая плата “.

Търсенето на защитни активи, като злато и недвижими парцели, беше подтиквано от рекордната волатилност на рублата през третото тримесечие на тази година и продължаващите високи инфлационни упования, отбелязва Евгений Миронюк, специалист по фондовия пазар.

Накрая глобите се трансфораха в тласък за вложение в злато.

„ Много богати хора, с които приказвам, са били глобени, техните западни сметки, западни акции, средства са блокирани и те към този момент не имат вяра на интернационалната банкова система. За тях закупуването на кюлче, което може да бъде сложено в сейф, към този момент придобива специфична стойност. Познавам хора, които купуват десетки килограми кюлчета. Преди това беше рядка история “, споделя Вязовски.

„ Търсенето на злато се движи от обилни размери налични средства в инвеститорски сметки, съчетани с внезапното понижаване на броя на наличните капиталови принадлежности в съветската пълномощия. Оборотът на Московската борса за 11 месеца на 2023 година надвиши 1,2 квадрилиона рубли. Освен това в сметките на вложителите на дребно са се натрупали 9 трилиона рубли. Причината за забележителния ликвиден остатък на съветския пазар и концентрацията на капитал в ръцете на самостоятелните вложители е растежът на паричното предложение с 20,5% на годишна база, нарастването на заплатите заради дефицит на пазара на труда, и бюджетни тласъци “, отбелязва Миронюк.

В същото време пазарът за продажба на злато на физически лица се развива освен от позиция на търсенето, само че и от позиция на предлагането: изборът става все по-голям както в линията на златните монети, по този начин и в линията на кюлчетата.

Друг проблем - огромната разлика сред продажните и изкупните цени на златните кюлчета - се взема решение от повишаването на участниците и конкуренцията сред тях. „ Ако преди няколко години в Москва пет или шест банки търгуваха със златни кюлчета, в този момент към този момент има повече от 20 банки и няколко са на стадий приемане на „ златен “ лиценз от Централната банка. Внезапно „ Гознак “ стреля, откакто му беше позволено да търгува с физически лица със злато в монети и кюлчета. Той може да съхранява метала отдалечено. Освен това на самите рафинерии, които създават кюлчетата, беше позволено да продават злато. Дилърите също могат да продават монети. Следователно, в случай че не изкупувате назад златото добре, клиентът ще отиде при различен участник на пазара “, споделя Вязовски.

На процедура пазаруването на физическо злато е напълно просто: напряко на касата можете да закупите 100-грамово кюлче или монета от 15 грама и незабавно да получите благородния метал. Някои носят кюлчето в сейфа си, други наемат сейф в банка и го съхраняват там.

„ Има проблем с клетките: нашето законодателство не пази притежателя на клетката. Имаше истории, когато крадци отвориха кафези в трезора и съдът застана на страната на банката. Например, този, който е освободил клетката преди вас, прави копие на ключа и в случай че банката е прекомерно мързелива, с цел да смени цилиндъра на ключалката, тогава крадецът наема нова клетка наоколо, влиза в трезора и отваря вашата клетка. Вътре в трезора няма камери. Дойдохте и открихте, че няма пари или кюлчета, за което банката споделя, че не е видяла какво сте поставили там “, отбелязва Вязовски.

Що се отнася до неличната железна сметка или банков депозит в метал, главният проблем тук е, че цените не са доста преференциални спрямо котировките на централната банка и фондовата борса, плюс тези депозити не попадат в системата за гарантиране на депозитите, добавя специалистът. Въпреки че ВТБ отбелязва нарастване на търсенето на нелични железни сметки.

Миронюк има вяра, че физическото злато е владеене на богатите, защото е належащо да се вземат поради разноските за сигурност или наемане на сейф. „ Много по-удобно е да инвестирате в злато посредством НМС, взаимни фондове и тактики за доверително ръководство със 100% корелация с цената на златото. Има и принадлежности с висока корелация с цената на златото, да вземем за пример акции на златодобивни компании. В този случай можете да разчитате както на дивиденти, по този начин и на растеж на акциите, когато фирмите генерират облаги “, споделя специалистът.

За в допълнение стимулиране на търсенето на злато от популацията Вязовски предлага в допълнение разширение на асортимента и преди всичко понижаване на тежестта на златните монети. „ Минималният предел за въвеждане на злато е триграмова монета „ Свети Георги Победоносец “, която коства повече от 20 хиляди рубли. На запад са известни монетите от един грам: продават блистер, в който са затворени монети от един грам, с цел да могат елементарно да се отчупят и да се подарят да вземем за пример на дете. Един грам злато може да ни коства 7-8 хиляди рубли. Прагът към този момент е доста по-нисък и по-привлекателен за популацията ”, счита събеседникът.

Що се отнася до цената на златото, специалистите чакат тя да се увеличи. Според прогнозата на ВТБ през 2024 година, когато световните централни банки стартират да понижават лихвите след закъснение на икономическия напредък, цените на златото би трябвало да стартират да се повишават.

„ Най-оптимистичната прогноза е, че идната година златото ще доближи 7200 рубли. на грам. Имахме подобен исторически връх през март 2022 година А в долари златото към този момент сложи връх от 2140 за тройунция. Догодина 2200 $ за тройунция през лятото е изцяло постижимо “, предвижда Вязовски.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР