Руската авиация беше първата, която използва умни“ планиращи бомби ФАБ-1500

...
Руската авиация беше първата, която използва умни“ планиращи бомби ФАБ-1500
Коментари Харесай

Русия започна да изстрелва 1,5 тонни бомби по железопътните мостове на Украйна

Руската авиация беше първата, която употребява „ умни “ планиращи бомби ФАБ-1500 с тегло един и половина тона на противников мостове. Това се удостоверява от фрагменти от разрушаването на железопътния мост, появили се в обществените мрежи.

Военният специалист Юрий Кнутов в диалог с МК удостовери, че „ една и половинка “ е прелетяла над вражеските мостове и не изключи, че в близко бъдеще бойната глава на „ умните “ планиращи бомби може да се усили.

Във видео, обиколило обществените мрежи, се вижда по какъв начин железопътен мост е ударен от тежка бомба. Мощен удар попадна тъкмо в една от педите.

Telegram каналът Fighterbomber, който се ръководи от професионален водач, на собствен ред означи, че съветската войска е почнала „ да се пробва да удари с звук и половина “.

Информацията за офанзиви на железопътния мост беше доказана и от украински запаси. Името и местоположението на моста обаче останаха незнайни.

Военният специалист, шефът на Музея на войските за противовъздушна защита Юрий Кнутов описа за MK за какво съветската войска преди е избягвала сходни офанзиви.

„ За да се употребяват авиационни бомби с високо избухливо деяние, самолетът би трябвало първо да доближи задачата “, споделя специалистът.

- Въпреки че споделяме, че противовъздушната защита на Украйна е унищожена, тя е значително възобновена с помощта на западните доставки, изключително във връзка с прикритието на дребна височина.

Ниските височини са покрити с доста мощни ПЗРК и зенитни комплекси с дребен обхват на деяние, които се доставят на Украйна от страните от НАТО. Украинските въоръжени сили разполагат с малко комплекси със междинен и отдалечен обхват, само че има доста комплекси с дребен обхват.

Прецизното бомбардиране нормално се прави от разстояние няколко километра. В същото време ефикасният обхват на ПЗРК е 3,5-4 километра.

Следователно преди този момент изпращането на самолети да бомбардират мостове с елементарни свободно падащи бомби означаваше изпращане на екипажите на сигурна гибел.

Ситуацията се промени трагично, сподели специалистът, откакто имахме модули за ръководство на планирането на корекцията - УПМК, благодарение на които елементарните бомби започнаха да се преобразуват в планиращи и ръководени.

Пуснати от огромна надморска височина, такива бомби са в положение да покрият 50-70 километра в самостоятелен полет. Тоест самолетите към този момент не би трябвало да влизат в зоната на противовъздушната защита на съперника, с цел да ги хвърлят. Пилотите започнаха умерено да нанасят удари, без да се опасяват, че системите за Противовъздушна отбрана на НАТО ще ги нападат.

– " Първо използвахме 250-килограмови бомби – ФАБ-250, след това 500-килограмови ФАБ-500. И в този момент се появиха плъзгащите се бомби FAB-1500 с тегло един и половина тона. Мисля, че се работи върху бомби с по-голям диаметър.

Веднага откакто модулите за обмисляне и поправяне започнаха да се конфигурират на бомби от един и половина тона, естествено стана допустимо да се хвърлят с избрана скорост и височина.

В този случай бомбата може да лети на десетки километри и да обезпечи доста висока акуратност на заличаване. Разрушителната мощ на тази бомба е като на три ракети " Искандер ".

- Като се вземат поради всички калкулации, можем ли да определим кой мост е ударен?

- Трудно е да се каже. Но в случай че Министерството на защитата не счете за належащо да отвори авариралия мост, по този начин да бъде. Защото съперникът ще пресметна приблизителния регион, където ще бъдат пуснати бомбите и ще устрои засада на нашата авиация със зенитно-ракетни комплекси.

Дори по време на Великата отечествена война са проведени сходни засади. После във Виетнам необятно и доста дейно използвахме зенитно-ракетни системи С-75 за засади против американците.

В Близкия изток също бяха употребявани засади за противовъздушна защита и това по едно време докара до обстоятелството, че даже Израел беше заставен да подписа помирение с Египет.

Тогава скритите зенитно-ракетни системи С-125 подсигуряваха, че още в първата борба Израел загуби пет самолета едновременно.

Сърбите смъкнаха американски стелт аероплан от засада през 1999 година Затова считам, че Министерството на защитата изхожда от обстоятелството, че сходна информация за това по какъв начин тъкмо е изумена задачата и в какъв регион ще разреши на съперника да се приготви по-добре за нашите нови офанзиви, което е нежелателно.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР