Руската армия в края на третия месец от войната все

...
Руската армия в края на третия месец от войната все
Коментари Харесай

WSJ с 5 сценария за края на войната

Руската войска в края на третия месец от войната към момента не е в положение да реализира сериозен прогрес на бойното поле, а някои публични лица и специалисти плануват огромна украинска контраатака след няколко седмици.

Това написа Wall Street Journal (WSJ). Изданието проучва пет сюжета за края на войната в Украйна и каква е вероятността те да се случат.

1. Разпадането на Русия
Силно стимулираните, добре въоръжени и тактически опитни украински сили се възползваха от слабостите на съветските военни. Руснаците се борят с неприятна логистика и съгласуваност на разнообразни детайли от акцията си. Те страдат и от неприятно съоръжение и образование, а тук-там и невисок морал.

Повечето западни анализатори на войната демонстрират, че „ План Б “ на Москва – за концентриране на силите на изток и югоизток и разширение на позициите си в Донбас – се развива доста по-бавно, в сравнение с руснаците са очаквали. Очевидният проект на Москва за обграждане на украинските сили за някои наподобява неизпълним.

Междувременно западните оръдия M777 с огромен обхват и други оръжия също влязоха в борба. Пентагонът сподели, че след потреблението им към този момент има разлика във военните дейности.

Най-доброто, което някои анализатори могат да кажат за военните дейности на Москва досега е, че те не са се разпаднали.

„ Можете да твърдите, че руснаците са свършили много добра работа с армията си, като се има поради натиска, под който са “, сподели Лорънс Фридман, почетен професор по военни проучвания в Кралския лицей в Лондон.

Но, прибавя той, „ армиите могат да бъдат нежни “.

Представители на западното разузнаване означават доста отводи за присъединяване във военни дейности измежду съветските войски. Те също по този начин споделиха, че съветските елементи, които са били победени в борбата при Киев, са били хвърлени назад в борба, постоянно с неприятно подготвени новобранци.

Отбранителното разузнаване на Обединеното кралство споделя, че потреблението на спомагателни сили, като бойци от Чечения, затруднява още повече Русия да координира силите.

„ Мисля, че сюжетът тук, който може би е малко недооценен, е опцията за същински колапс на Русия “, сподели Елиът Коен от двупартийната изследователска група Център за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

„ Дори други резултати евентуално ще имат последствия за Москва “, сподели Коен. „ Мисля, че на някакво фундаментално равнище Путин към този момент загуби “, сподели той и добави: „ На мен персонално ми е мъчно да си показва, че той ще издържи на власт доста дълъг интервал от време “.

2. Разпадането на Украйна
Въпреки че тежките загуби, нанесени от украинците на съветските сили, са добре документирани, има по-малко доказателства за това какъв брой са потърпевши украинските сили. Публично наличната информация допуска, че загубите и вредите на оборудването са обилни, само че западните оценки демонстрират, че жертвите са единствено дребна част от тези, понесени от руснаците, от които Организацията на Северноатлантическия контракт съгласно оценките на Организацията на Северноатлантическия контракт са били убити, ранени или взети в плен до края на март. 40 хиляди боен личен състав.

Превземането на Мариупол беше дълго чакана победа за Русия, откакто украинците, които бяха обсадени от стоманодобивния цех в продължение на съвсем три месеца, се предадоха.

Въоръжените сили на Москва също оказват мощен напън върху Украйна към Северодонецк и Лиман в Донбас, настояват анализатори.

Тъй като няма достоверни оценки за жертви и загуби на съоръжение, анализаторите би трябвало да търсят други улики за положението на украинските военни.

Един от критериите, които анализаторите употребяват, е по какъв начин се борят украинците. Ефективността на украинските сили ще бъде нараснала и от западната техника, която се изпраща в страната.

Майкъл Кларк, някогашен шеф на Royal United Services Institute, основан в Лондон мозъчен концерн за сигурност, сподели, че настояването на американския президент Джо Байдън за 33 милиарда $ дълготрайна военна помощ на Конгреса е сигнал, че той „ ще направи всичко належащо, с цел да подсигурява, че Украйна не е надвит. " Това доста понижава вероятността „ Украйна да бъде победена “.

„ Не мисля, че е евентуален провал в Украйна. Почти бих го изключил “, сподели господин Фридман от King's College London и добавя: „ Украинските военни имат мотивация и инерция “.

3. Безизходица
Войните постоянно стигат до патова обстановка, в която никоя от страните не смее да загуби. Западни представители предизвестяват, че спорът може да продължи през идната година, а и по-късно.

„ Войната постоянно е или може да бъде развой на конкурентен колапс, при който успеха отива на страната, която към момента води война, макар че и двете страни страдат извънредно. Това сигурно се случи през 1918 година “, сподели Коен, говорейки за края на Първата международна война.

„ Можете да си визиите патова обстановка, в случай че в действителност смятате, че руснаците са добре вкопани и издръжливи и могат да възстановят много ужасните загуби, които са претърпели “, добавя Коен.

Той сподели, че намира този вид за неоснователен. По-вероятен сюжет, сподели той, е украинците да употребяват своята подвижност и тактическо преимущество, с цел да избират места за офанзива и инфилтриране на съветските линии.

Няколко анализатори обявиха, че чакат, че в случай че Украйна успее да се опълчи на актуалната съветска атака в Донбас, украинците ще засилят контраофанзивата си през идващите няколко седмици, започвайки сериозна фаза на войната.

Кларк сподели, че съветската войска е прекомерно дребна, с цел да реализира даже лимитирани цели в Украйна. Ключовата дълготрайна вероятност за Москва е дали напъните за набиране на чиновници ще дадат плод и дали тя може да добави още 150 000 до 180 000 бойци към непрекъснатата си войска.

Предвид нуждата от образование, новобранците няма да дойдат на бойното поле до края на годината. „ Ако идната година руснаците могат да активизират огромни сили, тогава ще стигнем до задънена улица “, сподели той.

4. Настъплението на Украйна
След като пренасочиха силите си на изток и югоизток, руснаците наподобява са се втурнали да стартират поетапна атака, от време на време употребявайки войски, които са били изтласкани от Киев, вместо да чакат времето си и да съберат огромни сили.

В един миг руснаците ще спрат напред. На този стадий западните оръжия са извънредно значими, считат анализатори.

Далечният обхват на американските гаубици разрешава на украинците да нападат съветски войски, без да влизат в зоната на огъня. Украйна получава и друго западно съоръжение, като дронове Switchblade и Phoenix Ghost.

Ако украинците напреднат, идващият въпрос е къде ще спрат. Минималната цел за Украйна са контролните линии на 23 февруари, ден преди съветската инвазия. Това ще разреши на Москва да управлява двата анклава в Донбас и Крим, които анексира през 2014 година

Ако украинците съумеят, прекъсването ще бъде политическо предизвикателство за украинския президент Влодимир Зеленски, считат анализатори. Би било изкушаващо да тласнат руснаците още повече.

Офанзивните интервенции са по-трудни от отбранителните. Преминаването през региони, където руснаците от дълго време са укрепени, би било амбициозно за Украйна. Външният напън върху Зеленски, изключително от европейците, за ограничение на офанзивата евентуално ще се ускори.

„ Във миг, когато западните съдружници са разграничени по въпроса дали се опитваме да спечелим войната или да я прекратим... за украинците е по-трудно да следват пътя, по който са били “, сподели Кларк.

5. Ескалация
Някои анализатори в този момент се тормозят да не приковат съветския водач Владимир Путин в ъгъла, да ескалират спора, да вземем за пример посредством потребление на тактически нуклеарни или химически оръжия на бойното поле.

Западните анализатори споделят, че е допустимо, само че малко евентуално. Дори и да се употребяват нуклеарни оръжия на бойното поле, спорът няма да ескалира автоматизирано в замяна на междуконтинентални балистични ракети сред Русия и Запада.

Използването на нуклеарни оръжия от Русия би нарушило табуто против потреблението им във война, което съществува от 1945 година Реакцията би била подобаваща, сподели Коен и добавя: „ Предполагам, че в случай че Путин в действителност отиде толкоз надалеч, то директните му подчинени няма да изпълнят неговите заповеди “.

Използването на такива оръжия би провокирало необятно публикувано интернационално наказание и евентуално в допълнение изолира съветската стопанска система, в това число посредством евентуално налагане на по този начин наречените вторични наказания, ориентирани освен към съветския бизнес, само че и към всяка компания, която прави бизнес в Русия.

Основният фактор против потреблението на такива оръжия съгласно анализаторите е, че те няма да обезпечат преимущества във военни дейности, където двете страни са близо една до друга и където няма огромна централизация на украински сили.

„ Едно нуклеарно оръжие на бойното поле няма да направи нищо за вас. Голям брой нуклеарни оръжия на бойното поле просто ще основат доста последствия и евентуално ще унищожат някои от вашите лични хора “, сподели Фридман.

По думите му химическите оръжия са сложни за ориентиране и са рискови за войските, което ги прави още по-неефективни.

Други два претекста за потреблението им, в това число надалеч от бойното поле, биха били да тероризират страната, като се пробват да повлияят на вземащите решения в Киев, или да насърчат западните държавни управления да притиснат Украйна да търси мир. И двата пътя са хипотетично правдоподобни, само че малко евентуални, споделят анализаторите.

Всяка приложимост на тези оръжия евентуално ще притегли Запада по-дълбоко в спора. Ядреният отговор от страна на западните сили би бил малко евентуален, споделят анализатори, само че е евентуален стандартен боен отговор.

Сегашните червени линии, които пречат на западните сили да организират въздушни интервенции в Украйна, евентуално ще отпаднат и може да се сътвори зона неразрешена за полети. Коен сподели, че съветският Черноморски флот може да се трансформира в евентуална цел за Запада. Предвид битката на съветските Военновъздушни сили против Украйна, един разумен състезател в Москва би желал да избегне директни конфликти с Военновъздушни сили на Съединени американски щати и други западни страни.

Това повдига въпроса дали Путин е разумен състезател. „ Ако Путин желае да направи нещо изцяло ирационално, той може, само че това не значи, че нямаме разумен метод да го спрем “, сподели Фридман.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР