Руската армия продължава да напредва в атаката срещу най-новата си

...
Руската армия продължава да напредва в атаката срещу най-новата си
Коментари Харесай

“Така изглежда безумието”: Русия напредва срещу Соледар

Руската войска продължава да напредва в офанзивата против най-новата си цел –. Украинските сили съумяват да удържат позициите си там досега.

Соледар се намира на 15 км от Бахмут – град, в който съветските сили са се съсредоточили от половин година. Според западни анализатори той има значимо алегорично и политическо значение за Кремъл, само че и дребна стратегическа стойност.

Руски войски и бойци на частната военна компания „ Вагнер “ вероятно управляват по-голямата част от Соледар в Източна Украйна, след тактически прогрес през последните четири дни. Това заяви английското министерство на защитата в постоянната си разследваща сводка. Според нея доста евентуално е съветската ос към Соледар да е опит Бахмут да бъде обграден от север и да бъдат нарушени украинските информационни линии.

В понеделник Сергей Черевати – представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, заяви, че с изключение на наемници на “Вагнер ”
в Соледар водят война и “много по-професионални ” съветски наемници.
„ Те имат забележителна подготовка в звена като ФСБ, Министерство на вътрешните работи, специфичните елементи на Главното разследващо управление на Министерството на защитата на Русия. Ако по-рано използваха най-вече някогашни пандизчии, то в Соледар събраха най-професионалната част, с цел да пробият защитата ни ”, призна той.

Украинският журналист Юрий Бутусов каза, че в понеделник вечерта обстановката в Соледар е станала заплашителна, откакто съветските сили са достигнали позиция, от която могат да обстрелват автомагистралата, свързваща града и неговия гарнизон с украинския гръб.

“Това не е цялостно обграждане, само че естествените доставки по маршрута са невъзможни, това е сериозно за защитата ”, сподели още Бутусов.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Анна Маляр каза, че врагът се е прегрупирал, разположил е “допълнителни щурмови елементи ”, трансформирал е тактиката си и е “предприел мощно нахлуване ”.
От украинското командване оповестиха, че към този момент съумяват да удържат позициите си.
“Противникът организира настъпателни дейности в Бахмут и други посоки, концентрирайки напъните си върху завладяването на Донецка област в границите на административната граница, само че без триумф ”, се споделя в отчет на Въоръжените сили на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски каза в последното си видеообръщение, че “макар окупаторите в този момент да са съсредоточили най-големите си старания на Соледар, резултатът от тази тежка и продължителна борба ще стане избавление на целия наш Донбас ”.

Той благодари на всички бойци, които пазят Бахмут, както и на бойците в Соледар, които “устояват на новите и още по-яростни офанзиви от нашествениците ”.

Според Зеленски в Соледар Украйна е спечелила “допълнително време и спомагателни сили ” поради издръжливостта на бойците.

“Какво иска Русия да завоюва там? Всичко е изцяло разрушено, съвсем не остана живот. И са изгубени хиляди хора: цялата земя под Соледар е осеяна от телата на окупаторите и следи от удари. Така наподобява безумието ”, сподели още Зеленски, който по-рано назова града “най-кървавото място на фронта ”.
“Подземните градове ”
В дните на така наречен коледно помирение, оповестено от Москва на 6 и 7 януари създателят и спонсор частната войска “Вагнер ” Евгений Пригожин лично заяви, че наемниците му напредват. Киев дефинира коледното помирение като “циничен капан ”.

Пригожин е доближен на президента Владимир Путин бизнесмен и притежател на компания Wagner Group. Той сподели, че големите старания на Русия да превземе Бахмут са поради контрола над “подземни градове ”, които могат да се употребяват като бази за войски и танкове.

Става дума за лабиринт от солни мини и пещери, в който има над 160 км тунели. Там има даже огромно подземно помещение, което в мирни времена е употребявано за футболни мачове и концерти на класическа музика. В пещерите са се помещавали още художествени галерии и подземна винарна, която стопира производството след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Белият дом разяснява по-рано, че подозира, че Пригожин се пробва да поеме контрола върху солните мини в Бахмут по търговски аргументи. Той обаче твърди, че мините в региона са доста значими за съветската атака.

“Системата от мини в Соледар и Бахмут, която в действителност е мрежа от подземни градове, може освен да задържи огромна група хора на дълбочина от 80-100 метра, само че и танкове и бойни машини на пехотата, които могат да се движат там ”, написа той в своя канал в Telegram преди няколко дни.

Бахмут е съвсем изцяло опустошен, а от от 72 000 поданици в него към края на декември бяха останали едва 12 000. Те живеят в руините и се крият в изби или жилища. Останали са най-вече възрастни, небогати или хора, които са мощно провързани към дома си.

В града няма ток, отопление, газ и течаща вода. Повечето хора употребяват печки на дърва при минусови температури.

Снимки от дронове, оповестени в обществените мрежи, демонстрираха телата на десетки съветски бойци в поле покрай Бахмут.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР