Руската армия превърна студа в оръжие. Зимата вече е в

...
Руската армия превърна студа в оръжие. Зимата вече е в
Коментари Харесай

Цялата страна пести. Как украинците посрещат зимата без ток

Руската войска трансформира студа в оръжие. Зимата към този момент е в Украйна, а въздушните удари по енергийната ѝ инфраструктура не стопират от есента. Милиони украинци са без ток. Те се приготвят за оцеляване от седмици. Но даже събирането на дърва за огрев в гората носи риск за живота.

Ирина работи в топлоцентралата в северния град Чернигов и живее със брачна половинка си, сина си и пенсионираните си родители. Тя е видяла с очите си вредите, нанесени на отоплителната и електрическата инфраструктура на града от съветски въздушни офанзиви, ориентирани към цивилни цели.

Ирина е една от милиони украинци, принудени да търсят метод да оцелеят през суровата зима в страната си, откакто от септември съветската войска систематично унищожава електропреносната мрежа в Украйна. Вече близо половината от нея е развалена, цели градове и райони остават за дни без ток.

Украинските управляващи приканват хората да се запасят с хранителни запаси и вода, да пестят електричество и да се изтеглят от най-засегнатите региони, като предизвестиха, че спирания на зареждането се чака да има най-малко до края на март.

Световната здравна организация (СЗО) също предизвести, че животът на милиони украинци е изложен на риск тази зима, както и че веществата, които се отделят при отопление с различни източници като въглища и дърва, могат да застрашат здравето на деца, възрастни и хора респираторни и сърдечни проблеми.
 Жители на село в региона на Николаев с печки, вода и храна, доставени от доброволци.
Студът също е рисков, може да бъде и гибелен. И украинците търсят способи да го преборят.

„ Баща ми ме посъветва преди години да не изхвърлям печката на дърва “, споделя Ирина пред украинската работа на Радио Свободна Европа.

„ Тогава другари ми споделиха, че това може да аргументи проблеми в композиция с газовата печка. Но баща я остави. Въпреки че е остаряла и грозна, в този момент благодарим на Бог, че я имаме. “
Топлината като военна цел
Енергийната инфраструктура на Украйна се трансформира в съществена цел на съветската войска малко преди началото на най-студените месеци. Една от най-тежките нощи на съветски бомбардировки беше на 23 ноември, когато украинският президент Володимир Зеленски че над 6 милиона семейства са останали без ток. Последваха още мощни талази от удари и не стопират. Оттогава на доста места режимът на тока е недопечен.

Властите поставят старания да възстановят развалената инфраструктура, само че даже там, където е механически допустимо да има зареждане, през по-голямата част от денонощието то е целеустремено прекратено, с цел да се резервира по този начин или другояче лимитираният запас, който е останал.

През зимата температурите в Украйна нормално остават под нулата и могат да паднат до -20 градуса по Целзий. В доста региони, в това число в Киев, към този момент има сняг, а слънцето залязва към 16 ч.

В тези условия съветските офанзиви оставиха милиони семейства без топлота, осветяване, без опция да подготвят храна, без съществени битови условия за живот в студа.
За дърва в минирани гори
Много украинци намират краткотрайно избавление в обичайна буржуйка – железна печка за отопление и готвене. Сред тях е Катерина Слюсарчук , 71-годишна жителка на Херсон, който беше единственият регионален град, високомерен от съветските сили още при започване на войната, до момента в който окупационната войска не заяви, че от него през ноември.
Това няма да е елементарно на моята възраст
" Разбира се, ще трябва… да диря дърва всеки ден, с цел да се предпазя от студа. А това няма да е елементарно на моята възраст ", споделя тя пред сътрудник на Гардиън в Украйна.

Отоплението на дърва става все по-популярно в Украйна, макар че към този момент не е по този начин елементарно налично. Една от аргументите е, че цените на дървата за огрев се повишават.

„ Купихме три вагона с разнообразни типове “, споделя още Ирина от Чернигов . „ Взехме най-евтиното, което имаха в дъскорезницата. Добрите дърва за огрев костват минимум 6000 гривни ($165) на товар. "

„ Това е бор “, споделя тя, показвайки дребна купчина дърва. „ Той гори бързо и дава малко топлота. Купихме и дървен материал за 4500 гривни ($123). Ще се стоплим някак ”.

За тези, които не могат да си разрешат да си купят, управляващите на някои места са планували помощи.

„ Бяхме включени в листата за приемане на дърва “, споделя пред Франс 24 Виктория от източния град Сиверск. „ Те (местните власти) ни взеха имената преди три месеца, само че към момента не сме получили нищо. Така че взехме решение да намерим сами “, прибавя тя.

Самостоятелният дърводобив обаче може да бъде рисков. Руската войска може да е оставила след себе си бойни мини в горите. Затова управляващите поучават локалните да се съветват с военните, преди да подхващат такива дейности.
 Работник реже стомана, употребена за печки на дърва, по самодейност на благотворителните организации OperationAid и 4UA.
За да създадат зимата по-поносима за украинците, се появиха и начинания на благотворителни организации, една от които е на and 4UA. С тяхна помощ от октомври в Николаев се създават железни печки от дарени материали.
В жилищата
Още по-сложна наподобява обстановката на тези, които живеят в жилища, които не са пригодени за отопление на дърва. В жилищните блокове нормално има парно и зависят от топлоелектрическите централи, доста от които са наранени от съветските офанзиви. Ток няма или режимът е недопечен. Някои намират остарели печки или сами сглобяват нови, с които най-малко готвят отвън блоковете, до момента в който жилищата остават мразовити, от време на време даже без вода.

" Трудно е да нося вода по стълбите до горната част на постройката ", споделя за Гардиън 60-годишната Олеся Кокорина , която живее на осмия етаж в характерен руски жилищен блок в покрайнините на Херсон.
Не желая да напущам, тъй като апартаментът ми ще бъде разграбен
" Но не желая да напущам, тъй като апартаментът ми ще бъде разграбен. Що се отнася до отоплението, в действителност нямам решение. Надявам се скоро да решат казуса, тъй като през нощта температурите започнаха да падат доста ", прибавя Кокорина.

Други към момента се надяват да могат да употребяват електрическите си печки в някакъв миг, макар че режимът на тока и апелите да пестят сила ги стопират за момента.

„ Цялата страна пести електричество “, сподели Валентина от Чернигов пред Радио Свобода. „ Как да включа уреда, когато би трябвало да спестявам електричество? Поддържам топло в кухнята, когато сготвям. Мога да стопля две огромни тенджери с вода... Парата малко затопля жилището ”, прибавя тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР