Руската армия може да се откаже от мобилните телефони с

...
Руската армия може да се откаже от мобилните телефони с
Коментари Харесай

Руските военни остават без смартфони

Руската войска може да се откаже от мобилните телефони с навигация и фотокамери, написа "Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според източници на вестника в генералния щаб на съветските въоръжени сили министерството на защитата счита да ограничи потреблението на съвременни клетъчни средства за взаимозависимост в централния си уред, органите за ръководство и във войските. Вместо смарт телефони всички военни се предлага да употребяват най-прости мобилни апарати без камери и опция за геолокация, които обаче могат да изпращат есемеси и имат вградено фенерче.

Така военното управление е решило да се бори с приключването на информация, в това число към медиите. Новите ограничения може да влязат в действие още на 1 март, показва изданието.

Въпросът е бил оценен взаимно с съветските служби за защита на държавната загадка. Ресорният шеф на ръководство в Генщаба разрешил военните да употребяват единствено 11 елементарни модела телефони на 4 компании производителки - "Нокиа ", "Тексет ", "Алкател " и "Самсунг "
"Комерсант " напомня "многото проблеми " на съветското военно министерство поради осведомителни течове през последните години. По време на "операцията за присъединение на Крим към Русия " през 2014 година примерно участниците правели фотоси за спомен в някогашни обекти на украинските въоръжени сили. После фотосите обаче "прониквали в интернет и били употребявани на Запад за изказвания, че е имало "руска експанзия ". Други фрагменти, снимани от "руски жители " в сепаратистки Донбас "по време на борби с постоянната войска ", служели като съображение за обвинявания към съветското министерство на защитата, че се намесва в спора.

Наскоро в обществените мрежи бяха публикувани фотоси от съветската авиобаза Хмеймим в Сирия след офанзива на бунтовници.

Военнослужещ бе снимал нанесени на бойната техника съществени повреди, напомня всекидневникът. По негови данни съветските военни разчитат също така отводът от смарт телефони да изключи приключването на секретни документи в медиите.

Тези дни в. "Известия " писа, че министерството на защитата е предложило на военните и цивилните си чиновници да не употребяват въобще обществените мрежи. Неколцина чиновници обаче признали, че разпоредбите може елементарно да бъдат заобиколени, стига да регистрираш акаунт с измислено име. С телефоните било по-трудно, само че човек можело да купи простоват уред, който да демонстрира на началството, а в джоба да носи "нормален телефон, оставен на безмълвен режим ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР