Руската армия е предислоцирала батальон от 76-та въздушнодесантна (ВДВ) дивизия

...
Руската армия е предислоцирала батальон от 76-та въздушнодесантна (ВДВ) дивизия
Коментари Харесай

ISW: Русия усилено предислоцира военни за офанзива към Харков и Суми

Руската войска е предислоцирала батальон от 76-та въздушнодесантна (ВДВ) дивизия в Курска област като част от по-мащабна акция за възможна бъдеща съветска настъпателна интервенция против Североизточна Украйна и град Харков. Украинският боен наблюдаващ Константин Машовец съобщи на 5 май, че съветската войска е събрала към 50 000 военнослужещи в Белгородска, Курска и Брянска област като част от своята Северна формация на силите.

Това разяснява Институтът за проучване на войната (ISW).

Над 31 000 бойци са в Белгородска област; над 10 000 са в Курска област; и над 8000 са в Брянска област.

Машовец означи, че неназован батальон на ВДВ е част от съветската формация в Курска област, а съветски блогър, който има очевидни пристрастия към командващия ВДВ и групировката на силите " Днепър " генерал-полковник Михаил Теплински, съобщи на 5 май, че руснаците 3-ти батальон на 104-ти ВДВ полк (76-та ВДВ дивизия) сега е в Курска област.

Елементи на 104-ти полк преди този момент са работили в Запорожка област към февруари и март 2024 година, което допуска, че неотдавна са се преразпределили от Южна Украйна до границата на Русия със Североизточна Украйна.
ISW неотдавна следи непотвърдени отчети, че съветската войска преразпределя детайли от 76-та и 7-ма дивизии от Запорожка област към разнообразни нови направления, в това число Източна Украйна. Но не е получила удостоверение, че детайли от 104-ти полк работят в Курска област.

Съобщава се, че съветската войска приготвя и образува Северната формация на войските от детайли на Ленинградския боен окръг (ЛВО), която да работи главно в оперативното направление Белгород-Харков. Машовец означи, че съветските сили не престават прехвърлянето на новосформирани военни елементи от съветския 44-ти армейски корпус (АК) (ЛМК) към Северната формация войски. Машовец съобщи, че от 3 май съветските военни са трансферирали жива мощ и техника на съветския 30-и мотострелкови полк (72-ра мотострелкова дивизия, 44-и арк) и 128-а обособена мотострелкова бригада към Северната формация на войските.

Машовец съобщи, че съветските военни се преструват, че разтоварват войски и съоръжение, преразпределени към Северната формация на войските на железопътни гари в изолирани региони на Курска област, с цел да накарат съветските сили да тръгнат към пунктовете си за разполагане в Белгородска област.

Украински публични лица от ден на ден предизвестяват за опасността от възможна бъдеща съветска настъпателна интервенция за завладяване на град Харков.

ISW продължава да прави оценка, че на съветската войска липсват силите, нужни за завладяването на града, само че че съветските настъпателни интервенции против градовете Харков или Суми биха привлекли и фиксирали украинските сили от други, по-критични елементи на фронтовата линия.

Официални лица на Съединени американски щати не престават да алармират поддръжката си за нови украински контраофанзивни интервенции през 2025 година, макар че ISW продължава да прави оценка, че Украйна би трябвало да оспори самодейността за целия спектакъл допустимо най-скоро, тъй като отстъпването на самодейността за целия спектакъл на Русия за цялата 2024 година ще показа Русия с няколко преимущества. Financial Times (FT) заяви на 5 май, че съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан е декларирал, че Украйна ще организира контранастъпателна интервенция през 2025 година, с цел да си върне окупираната от Русия украинска територия. Това ще се случи, откакто употребява военната помощ на Съединени американски щати, с цел да спре по-нататъшния прогрес на Русия през 2024 година

Съливан съобщи, че чака съветските сили да продължат да реализират нищожен прогрес за неустановен интервал от време и означи, че американската военна помощ няма да " завърти неотложно ключа " на обстановката на бойното поле в Украйна. Съливан съобщи, че американската военна помощ ще даде опция на украинските сили да " задържат линията " и да устоят на съветските офанзиви през останалата част от 2024 година ISW продължава да прави оценка, че евентуално ще отнеме няколко спомагателни седмици, до момента в който западните оръжия и муниции дойдат до фронтовите украински елементи и стартират да оказват осезаеми въздействия на бойното поле и че идването на американска военна помощ за Украйна евентуално ще разреши на украинските сили да стабилизират фронтовата линия и да овладеят самодейността.

FT заяви през януари 2024 година, че американски чиновници се застъпват Украйна да организира " по-консервативна " " дейна отбрана " през 2024 година и да се приготви за контранастъпление през 2025 година ISW по-рано твърдеше, че украинска " дейна защита " до 2025 година ще отстъпи самодейността за целия фронт на съветските сили за повече от година, позволявайки на съветското командване да оформи желаните условия, като дефинира времето, местоположението и интензивността на съветските офанзиви и по този метод управлява ресурсите, които украинските сили изразходват през този нескончаем интервал.

Руски блогър отговори позитивно на отчета на FT от 5 май и съобщи, че съветските сили могат просто да правят въздушни удари с управляеми бомби против украински позиции до края на 2024 година, в случай че украинските сили не стартират контранастъпателна интервенция, която оказва напън върху съветските сили тази година.

Тактически значимият съветски прогрес северозападно от Авдеевка и евентуалната опасност от съветска настъпателна интервенция против Харковска област са директно свързани със способността на съветските сили да нанасят безсистемно планиращи бомбени удари по фронтовата линия, лимитираните и влошени украински отбранителни интервенции и контрола на Русия върху театъра - необятна самодейност. Украинските сили, несъмнено, ще би трябвало да получат и интегрират американска военна помощ към фронтовите елементи, да стабилизират фронтовата линия, да се защитят против плануваното лятно съветско нахлуване, да предотвратят оперативно забележителен прогрес на Русия и да се оправят с продължаващите провокации с жива мощ, преди да могат да се опълчват на самодейност и осъществяване на контранастъпателна интервенция по-късно през 2024 или 2025 година

Способността на Украйна да освободи територията си и да организира контранастъпателни интервенции се основава на редица невзети решения на Запада, Русия и Украйна и всевъзможни външни старания за налагане на график на украинските контранастъпателни интервенции пренебрегват действителността на обстановката на бойното поле.

Съобщава се, че европейските разследващи организации са предизвестили своите държавни управления, че Русия възнамерява да извърши саботажни дейности в цяла Европа като част от по-голяма акция против Запада. Financial Times (FT) заяви на 5 май, цитирайки анонимни чиновници на европейското разузнаване, че Русия интензивно е подготвяла " скрити бомбени атентати, палежи и вреди на инфраструктура " в Европа, употребявайки личните си сили и подставени лица.

Германската федерална работа за отбрана на конституцията Томас Халденванг съобщи, че има " доста нараснал " риск от съветски държавно следени саботажни дейности на европейска територия. Анонимен почитан европейски държавен чиновник съобщи, че шерването на информация от службите за сигурност на членки на НАТО демонстрира координирани съветски саботажни старания " в мащаб ". НАТО неотдавна заяви, че е " надълбоко угрижен " от усилването на съветските хибридни интервенции на територията на членки на НАТО и че тези интервенции съставляват опасност за сигурността на алианса.

FT заяви, че немските управляващи неотдавна арестуваха двама лица по обвинявания, че са възнамерявали да нападат немски военни и логистични обекти за Русия и че Обединеното кралство упрекна двама лица, че работят за Русия, откакто бяха упрекнати в подпалването на склад, съдържащ помощ за Украйна.

ISW също по този начин следи скорошни отчети, че Кремъл организира хибридни интервенции против страни членки на НАТО, употребявайки GPS заглушаване и бойкот на военната логистика.

Руските блогъри отпразнуваха произшествия на бойкот в западните страни, като последно отпразнуваха пожара във фабриката на немската оръжейна компания Diehl в Берлин, Германия, макар че немските публични лица не спекулират с аргументите за пожара.

Контролираната от Кремъл Руска православна черква Московска патриаршия (РПЦ МП) се възползва от празника на православния Великден на 5 май, с цел да продължи напъните си да завоюва вътрешна поддръжка за войната на Кремъл в Украйна. Главата на РПЦ Министерство на правосъдието патриарх Кирил насочи Великденско обръщение, в което съобщи, че Русия минава през " сложни " и " съдбоносни " тествания и дефинира съветските земи като " свещени ".

Патриарх Кирил прикани хората да се молят за съветските управляващи и съветските военни и изрази вяра, че Бог ще постави завършек на " междуособната " война в Украйна. Руският президент Владимир Путин, който участва на богослужението, благодари на патриарх Кирил за неговото " ползотворно съдействие " през " сегашния сложен интервал ".

Путин съобщи, че РПЦ и " други християнски деноминации " съхраняват съветското завещание и публични полезности.

Източник news.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР