Руска въздушна атака срещу южното пристанище Одеса на Украйна рано

...
Руска въздушна атака срещу южното пристанище Одеса на Украйна рано
Коментари Харесай

Русия нанесе удар на най-голямата катедрала в Одеса, защитена е от ЮНЕСКО

Руска въздушна офанзива против южното пристанище Одеса на Украйна рано в неделя умъртви един, рани близо 20 и нанесе огромни вреди на православна катедрала, споделиха украински публични лица, добавяйки, че иконата на настойничката на града е била извадена отдолу под руините.

Сирените в града се включват към 30 минути след среднощ

Катедралата Спасо-Преображенски е потърпевша съществено, оповестиха от военната администрация на Одеса. Тя е най-голямата църковна постройка в Одеса. Намиран се  в историческия център на града, който е обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

Снимка: Ройтерс

Архидяконът на катедралата Андрий Палчук ​​каза пред Ройтерс, че ракетният удар е провокирал пожар, който е засегнал единствено един ъгъл на църквата.

Подкрепа за Украйна или национално изменничество? В този конфликт влязоха ръководещи и съпротива

Украинското министерство на защитата съобщи, че катедралата към този момент е била „ унищожена два пъти “ - от съветския президент Владимир Путин и руския водач Йосиф Сталин.

Катедралата е от началото на 19-ти век и е разрушена през 1936 година като част от антирелигиозните акции на Сталин и възобновена, когато Украйна получава самостоятелност от Москва през 1991 година

Снимка: Ройтерс

Части от постройката бяха разрушени, подовете бяха покрити с отломки, а части бяха откъснати от богато украсените стени на църквата. Местни поданици от покрайнините се притекоха да спомагат за разчистването на руините.

Руското министерство на защитата заяви за удари по цели в региона, само че отхвърли да е поразило катедралата и сподели, че постройката евентуално е била ударена от украинска противовъздушна ракета.

Русия нападна Одеса с ракети и дронове няколко пъти, откогато се отдръпна в понеделник от едногодишно съглашение, което позволяваше безвреден експорт на украинско зърно от черноморските пристанища. Пристанищата на Одеса бяха насочна точка за зърното, напускащо Украйна в съглашението с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Москва предупреждаваше, че изискванията за ново удължение на договорката не са изпълнени

Президентът Володимир Зеленски осъди офанзивата в неделя и даде обещание компенсация.

Италианският министър председател Джорджия Мелони излезе с изказване, в което осъди нападението и предложи помощ за реконструкцията на катедралата.

Русия удряше Одеса и други украински уреди за експорт на храни съвсем всекидневно през последната седмица.

Военната администрация на града заяви, че системите за противовъздушна защита са унищожили девет от 19 ракети, изстреляни по Одеса и покрайнините.

При офанзивата почина двойка, пътувала за Крим, щерка им е тежко ранена

По-рано Русия разказа офанзивите си против Одеса като възмездие за украински удар предходната седмица по издигнатия от Русия мост към Крим, украинския полуостров, който Москва анексира през 2014 година Тя упрекна Украйна, че употребява морския кулоар за осъществяване на „ терористични офанзиви “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР