Руска ракетна атака уби най-малко 13 жители, рани 61 и

...
Руска ракетна атака уби най-малко 13 жители, рани 61 и
Коментари Харесай

13 загинали и над 60 ранени при руска ракетна атака в Чернигов

Руска ракетна офанзива умъртви минимум 13 поданици, рани 61 и повреди здания и общинска инфраструктура в северния украински град Чернигов, оповестиха локални управляващи.

Докато Русия продължава да нападна украинските градове, които изпитват дефицит на противовъздушна защита, висшите чиновници на страната ускориха молбите за интернационална поддръжка, заявявайки, че опустошението е можело да бъде избегнато.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани за увереност и поддръжка от съдружниците часове след офанзивата.

„ Това нямаше да се случи, в случай че Украйна беше получила задоволително съоръжение за противовъздушна защита и в случай че решимостта на света да се опълчи на съветския гнет беше задоволителна “, съобщи Зеленски в Telegram.

Украйна е изправена пред дефицит на муниции, като жизненоважно финансиране от Съединени американски щати е блокирано от републиканците в Конгреса в продължение на месеци, а Европейски Съюз не съумява да достави муниции в точния момент

Изпълняващият длъжността кмет на Чернигов Александър Ломако сподели, че три детонации са избухнали в оживена част на града малко след 9 часа сутринта локално време (06:00 GMT), разрушавайки многоетажна постройка.

„ За страдание, Русия продължава да взе участие в терористична активност против цивилни жители и гражданска инфраструктура, което се удостоверява от този удар по Чернигов за следващ път “, сподели Ломако пред украинската телевизия.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко сподели, че при нападението са починали минимум 13 души и са ранени повече от 60, в изказване в Telegram, до момента в който избавителните интервенции не престават.

Ударът също по този начин вреди четири многоетажни здания, болница, образователно заведение и десетки персонални коли, добави той в изказване в Telegram.

Русия е направила офанзивата с три крилати ракети " Искандер ", съгласно коментар на регионалния шеф Вячеслав Чаус пред украинската социална телевизия " Суспільне ".

Ранените цивилни бяха откарани в лечебни заведения в града и шефът на районната болница прикани жителите да дарят кръв по малкия екран.

Непроверени видеоклипове в обществените медии демонстрират пламъци и стълбове черен пушек, издигащи се над историческия град, който се намира на към 150 км (95 мили) от столицата Киев. Хората избягаха от рейс, с цел да се покрият. Служби за незабавна помощ и медици се втурнаха към мястото на удара, споделиха чиновници.

Русия, която отхвърля да е атакувала цивилни, нахлу в Украйна през февруари 2022 година и изстреля хиляди ракети и дронове по украински градове и села при офанзиви, които убиха стотици цивилни.

През последните седмици Русия ускори офанзивите си против украински градове, ориентирани към енергийния бранш на страната и друга сериозна инфраструктура.

Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, повтори апела на Киев за повече противовъздушна защита.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР