Руска окупация! - ще чуете често, когато става дума за

...
Руска окупация! - ще чуете често, когато става дума за
Коментари Харесай

Защо да е лошо, че идват толкова много руснаци?

„ Руска окупация! ” - ще чуете постоянно, когато става дума за съветските туристи и заселници по българското Черноморие. Това обезпокоително възклицание на пръв взор стъпва върху явни обстоятелства: селища като Поморие или Кранево, да вземем за пример, през лятото в действителност наподобяват на „ Задунайски губернии ” - съветският език господства освен по плажовете и в заведенията за хранене, само че и по табели, рекламни пана или в комерсиалната мрежа, където продавачите автоматизирано те посрещат с „ Добрый день! ”.

Вярно, като сбор руснаците са по-малко от германците, само че до момента в който от германците (почти) никой не се опасява, съветските туристи постоянно биват употребявани като чучело в политическите диспути или пък (отчасти напълно незаслужено) отнасят какви ли не насмешки и враждебности, извиращи основно от годините на руската доминация в България.

За силата на предразсъдъците

Погледнато обективно, съветските туристи и заселници не са нито по-лоши, нито по-добри от германците и скандинавците или от все по-многобройните румънци, поляци и чехи. Хората заплащат за почивката си, харчат пари в курортите, а някои и купуват парцели, каквито българите интензивно строят и оферират за продажба.

Сред предубежденията към руснаците постоянно ще чуете обвиняването, че са пияници. Да, мнозина от тях не са врагове на алкохола. Наскоро в малко българско магазинче изчаквах съветско семейство, което купуваше няколко литра от най-евтините български спиртни питиета, плюс огромно количество бонбони и вафли - доста захар и алкохол в действителност е антична съветска рецепта за справяне със студа и неволите. Но белким немските или британските младежи в Слънчев бряг и Златни пясъци са членове на трезвенически сдружения?

„ Руснаците са простаци, нямат никакви маниери! ” - бърчат нос много българи, когато на прилежащата маса в плажното капанче се настани съветска компания. Това предрешение също е подвеждащо, въпреки и не напълно безпочвено. Да, руснаците от време на време нямат обноски, поръчват несъвместими храни и питиета, държат се жестоко с личния състав. Но същото може да се каже и за част от по-зле възпитаните и по-необразовани туристи от Западна и Средна Европа, които също сядат на първата си бира още в 9 часа сутринта. Да не приказваме пък за някои български туристи, представители на друг антропологичен тип, които народът благо назовава мутри и мутреси - и които по плажовете оставят след себе си необятна следа от пластмаса, мазна хартия и олигавени с червило цигарени угарки.

Хора като всички други

Всъщност всеобщият съветски екскурзиант по българското Черноморие е елементарен и приветлив човек, представител на тамошната междинна класа. На плажа към момента ще видите даже руснаци, които четат книга - екзотична панорама измежду масите хора, взрени в своите мобилни устройства. Разбира се, срещат се и хипотетични олигарси, чиито гигантомански строителни планове по крайбрежието са неповторими по грозотия и кичозност. В упоменатото към този момент Кранево се издига петзвезден хотел, облепен и обкръжен с гипсови афродити и аполони, а стаите навяват асоциации за безценен обществен дом или за на ниска цена холивудски филм. А в подножието му, в гротескно общуване с плажа, преди малко беше открит великански затрупан зимен стадион със общоприета пързалка и трибуни за многохилядна аудитория, пред които породи и олимпийски плувен басейн. За вредите, нанесени на дивата природа, за разкопките, калта и прахоляка измежду летния сезон да не говорим… Но кичът и грандоманията също нямат родно място, както знае всеки, който е виждал най-малко по малкия екран фрагменти от Лас Вегас или пък от китайски увеселителен парк.

С две думи: съветските туристи и заселници по българското Черноморие не са някакво зло - те са стопански фактор, който натежава още повече заради близостта на езиците, религията и културата. Местните хора към този момент добре го знаят и печелят от това. Кой може да има нещо срещу?

Дойче Веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР