Русия казва, че украинските морски дронове са унищожени при неуспешна атака срещу Кримския мост

...
Русия заяви, че е унищожила три украински военноморски дрона, които
Коментари Харесай

Русия заяви, че е унищожила три украински военноморски дрона, които са се опитали да се разбият в Кримския мост, в това, което изглежда е последното усилие на Киев да деактивира решаващия транспорт връзка между континенталната част на Русия и анексирания от Москва полуостров Крим.

Един военноморски дрон беше унищожен късно в петък и два други рано в събота сутринта, съобщи руското министерство на отбраната в отделни публикации в приложението за съобщения Telegram.

„На 1 септември около 23:15 ч. (20:15 GMT), режимът в Киев направи опит да нанесе терористичен удар с полунатоварена безпилотна лодка“, каза министерството в Telegram. Дронът е „забелязан и унищожен навреме край брега на Черно море“, се казва в него.

„На 2 септември, около 02:20 сутринта московско време (23:20 GMT петък), третият украински полупотопяем безпилотен катер, изпратен от киевския режим да извърши терористична атака на Кримския мост, беше унищожени в Черно море“, каза министерството в по-късна публикация.


19-километровият (11-мили) мост се състои от две успоредни структури, едната запазена за автомобилен трафик, а другата за железопътен трафик, и е ключов инфраструктурен проект за президента на Русия Владимир Путин, тъй като символизира присъединяването на Кримския полуостров на Украйна към Русия, казват анализаторите.

Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., напоследък беше обект на по-чести и интензивни атаки, тъй като Киев обеща да си върне полуострова от руския контрол.

Атака срещу моста през юли уби двама души и причини значителни щети на пътната отсечка, която също се използва за транспортиране на военна техника в продължаващия конфликт с Украйна. Мостът, който минава през Керченския пролив, беше тежко повреден през октомври 2022 г. при експлозия, която според руските власти е причинена от детонацията на камион, натоварен с експлозиви.

Киев Индипендънт съобщи наскоро, че Русия е в процес на потапяне на фериботи в Керченския пролив, за да защити Кримския мост от атаки.

Позовавайки се на военното разузнаване на Украйна, вестникът съобщи, че „руските сили смятат, че потопените лодки ще осигурят защитна лента във водата пред моста“.

„Един ферибот вече е потопен и Русия планира да потопи най-малко шест общо“, пише вестникът.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР