Русия заяви, че е дала съгласието си за продължаване на

...
Русия заяви, че е дала съгласието си за продължаване на
Коментари Харесай

Русия обяви продължаването на зърнената сделка за жест на добра воля от нейна страна

Русия съобщи, че е дала единодушието си за продължение на самодейността за износа на украинско зърно през Черно море като жест на благосклонност, само че добави, че Москва не е удовлетворена от това, че една от главните елементи на съглашението към момента не се извършва, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува Запада, че не поставя задоволително старания за премахване на пречките пред съветския аграрни експорт и уточни, че контактите по отношение на самодейността ще продължат.

Помолен да разяснява за какво Русия е траяла съглашението с 60 дни - в случай че плануваният в него минимално позволен период за това е 120 дни - Песков сподели, че решението на Москва е " жест на благосклонност, изработен с вярата, че откакто е минало толкоз доста време, поетите отговорности ще стартират да се извършват ".

" Очевидно е, че втората част от съглашението, която ни визира, към момента не е изпълнена. Споразумението не може да стои единствено на един крайник ", добави той, представен от Ройтерс.

Русия съобщи, че западните страни са се заели да се отстранят пречките пред съветския експорт на аграрни артикули и торове, само че към момента не са спазили тези свои задължения.

" Оценяваме напъните, които бяха положени от Организация на обединените нации, в това число персонално от генералния секретар ", сподели Песков. " Но уви, все пак господин (Антониу) Гутериш не можа да пробие издигнатата от груповия Запад стена. Условията, които бяха контрактувани като неразривна част от съглашението, не бяха изпълнени ", добави той.

Западните наказания не засягат директно съветския аграрни бранш, само че съгласно Москва ограниченията против съветските застрахователи, спедиторски компании, кораби и банки съставляват фактическа обсада на съветския експорт.

Песков сподели, че не може да има спокойно решение на спора в Украйна, без да бъдат приети " новите действителности " на терена.

По думите му позицията на Москва за прекратяването на военните дейности е " добре известна ". Русия неведнъж е заявявала, че Украйна ще би трябвало да одобри съветското анексиране - което беше наказано от Киев и Запада - на четирите украински области, които е окупирала отчасти.

По-рано през днешния ден представителят на Кремъл съобщи пред публицисти, че при сегашната позиция на управляващите в Киев задачите на по този начин наречената специфична военна интервенция могат да бъдат реализирани само по боен път.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР