Русия толкова отчаяно иска да си върне милиардерите и огромното им богатство, че току-що заплаши да конфискува активите на олигарх на стойност 13 милиарда долара

...
Русия заведе дело срещу олигарха Андрей Мелниченко, чието състояние е
Коментари Харесай

Русия заведе дело срещу олигарха Андрей Мелниченко, чието състояние е 13 милиарда долара.< /p>

Искът твърди, че покупката на оператора на електроцентрали Sibeco от Мелниченко преди пет години е корумпирана.

Държавата се стреми да конфискува Sibeco на фона на призива на Путин към руските магнати да инвестират у дома.

>

Русия изглежда започва да се бори с милиардерите си, които лежат зад граница, докато Москва се бори с подкрепата на икономиката си на фона на войната в Украйна.

Властите са завели дело срещу Андрей Мелниченко, олигарх, който сега се намира в Обединените арабски емирства, съобщи Financial Times в неделя.

Искът — заведен по-рано този месец в сибирския град Красноярск — твърди, че покупката на оператора на електроцентрала Sibeco от Мелниченко преди пет години е корумпирана, съобщи FT .

През 2018 г. той купи компанията за 36 милиарда рубли, или $571 милиона, от бивш министър от правителството, който по-късно беше арестуван през 2019 г. за злоупотреби и измами в друга неназована компания.

Руските държавни прокурори сега планират да конфискуват и национализират Sibeco, според FT. Представителят на Мелниченко потвърди пред FT, че е получил иска и че правен екип работи по случая. Изслушването е насрочено за началото на септември.

Съдът срещу Мелниченко идва, докато Кремъл настоява да накара богатите руснаци да прехвърлят активите си обратно у дома на фона на масово изселване на хора с висока нетна стойност след войната в Украйна.< /p>

На среща на бизнес лидери през март Путин призова присъстващите да инвестират в Русия, съобщи Ройтерс.

„Отговорният предприемач е истински гражданин на Русия, на своята страна, гражданин, който разбира и действа в неговите интереси“, каза Путин, по превод на Ройтерс. „Той не крие активи в офшорки, а регистрира компании тук, в нашата страна, и не става зависим от чужди власти.“

Деветият най-богат човек в Русия, Мелниченко, който е санкциониран от Европейския съюз и САЩ - струва 13 милиарда долара към понеделник, според Bloomberg Billionaire's Index. Богатството му до голяма степен произтича от мажоритарни дялове в гиганта за производство на торове Eurochem и въгледобивната компания Suek.

През март 2022 г. Мелниченко — чиято майка е украинка — каза в интервю за Ройтерс, че инвазията на Русия в Украйна е „наистина трагична. „

Мелниченко не отговори веднага на искане за коментар от Insider, изпратено чрез неговата фондация извън редовното работно време.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР