Русия започва да изнася все повече суров петрол към Азия

...
Русия започва да изнася все повече суров петрол към Азия
Коментари Харесай

Половината от руския износ на суров петрол се насочва към Азия

Русия стартира да изнася от ден на ден недопечен нефт към Азия в опит да се оправи с идните европейски наказания върху износа. Според разбор на Bloomberg половината от съветския недопечен нефт, транспортиран по море, в този момент се насочва към Азия, по отношение на 1/3 в края на февруари. Миналата седмица Русия е изнасяла към 3.55 млн. барела на ден, от които 1.878 млн. са били ориентирани към Азия.

В момента Индия е станала вторият по величина вносител на съветски недопечен нефт на континента след Китай, чийто импорт остава неизменен. През последните няколко месеца покупките на Индия на съветски недопечен нефт са се нараснали от 1% до 18 % от цената на износа, оповестява Markets Insider, базирайки се на разбор на самостоятелна изследователска организация Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), оповестен в понеделник. През месец май Русия е станала вторият по величина снабдител на нефт за страната след Ирак, изпреварвайки Саудитска Арабия, демонстрира разбор на Reuters. Според него индийските рафинерии са внасяли към 819 хиляди барела на ден съветски нефт през миналия месец по отношение на 227 хиляди барела през април.

Покупките на съветски нефт от Индия и Китай са подложени на критика от Запада и са в контраст на глобите, въведени от редица западни страни като Съединени американски щати, който е забранил съветския енергиен импорт, и Европейски Съюз, чиито страни членки се съгласиха да спрат 90% от вноса на съветски нефт до края на тази година. Нито Индия, нито Китай са осъдили нахлуването на Русия в Украйна, а Пекин насочи рецензии към глобите, въведени против Русия.
Реклама Спад в износа на нефт
Общият експорт на нефт от Русия през миналата седмица е 3.55 млн. барела на ден, което е спад от към 10% по отношение на 3.94 млн. барела през седмицата, завършила на 3 юни. Броят на танкерите, напуснали съветските пристанища, е намалял от 38 до 34, като по-малко кораби са отплавали от черноморските и тихоокеанските пристанища.

Приходите от експортните мита са се намалили с 16%, до 152 млн. $ от обновените 180 млн. $ през седмицата до 3 юни. Митата са се намалили с 10% сред май и юни от 6.81 $ за барел до 6.11 $ за барел. От април месец митническите ставки са спаднали с 27% - 8.30 $ за барел, което отразява огромните отстъпки, които Русия е принудена да предлага, с цел да си обезпечи нови купувачи за своя недопечен нефт в Азия. Въпреки отстъпките разбор на Bloomberg Economics от началото на този месец предвижда, че поради повишаващите се цени на силата продажбите на съветски нефт и газ ще набъбнат с 20% тази година до 285 милиарда $ спрямо 235.6 милиарда $ през 2021 година
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР