Русия задължи на хората и компаниите да продават 80% от

...
Русия задължи на хората и компаниите да продават 80% от
Коментари Харесай

Задължиха руснаците да продават 80% от приходите си в чужда валута, основният лихвен процент скочи до 20%

Русия задължи на хората и фирмите да продават 80% от приходите си в задгранична валута, принуждавайки ги да купуват рублата, излиза наяве от известие на съветската централна банка.

" Въз основа на оферти на Министерството на финансите и Банката на Русия през днешния ден ще бъде взето решение за въвеждане от 28 февруари 2022 година, за участници във външноикономическа активност, наложителна продажба на задгранична валута в размер на 80% от приходите, дължими на участниците по всички външнотърговски контракти ", гласи информацията, на уеб страницата на РЦБ.

Тази заран Руската централна банка увеличи повече от два пъти главния лихвен % - от 9,5% до 20%, в опит да забави инфлацията и да отбрани рублата. Въведен е и таван за обменните курсове, с цел да се предотврати по-дълбок срив: 101 рубли за 1 евро, 90 рубли за 1 щатски $.

" Съветът на шефовете на Банката на Русия реши да увеличи главната ставка от 28 февруари 2022 година от 9,5% на 20% годишно ", от институцията. Необходимостта от такова нарастване на Централната банка се изяснява с " съществена смяна " във външните условия за съветската стопанска система.

Рязкото нарастване на главния лихвен %, изясни Централната банка, ще докара до също толкоз съществено нарастване на лихвите по депозитите в съветски банки, което би трябвало да компенсира вложителите за " нарасналите опасности от обезценка и инфлация ".

„ Това ще помогне за поддържането на финансова и ценова непоклатимост и ще отбрани спестяванията на жителите от обезценяване “, се споделя в изказване на Централната банка.

Курсът на $ по време на утринната сесия на Московската борса, която стартира в 10:00 московско време, се увеличи от 83 рубли. (на това равнище търговията завърши в петък, 25 февруари) до 90 рубли. Еврото се увеличи от 93 рубли. до 101 рубли. Тогава покупко-продажбите в действителност стопираха поради достигането на избрания таван, оповестява РБК.ру.

На извънборсовия валутен пазар доларът преди този момент доближи 106,5 рубли, еврото - 118,9 рубли.

Настоящият срив на рублата се случва на фона на глобите против Банката на Русия, които Европейският съюз към този момент вкара.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР