Русия забранява на 54 британски журналисти и министри да влизат в страната

...
Русия забрани на още 54 британски граждани да влизат в
Коментари Харесай

Русия забрани на още 54 британски граждани да влизат в страната в отговор на санкциите на Обединеното кралство срещу нейни граждани и предприятия, според руското министерство на външните работи.

Русия обвини лицата и организациите в участие в „пропагандна подкрепа на дейностите на [украинския] режим на Зеленски“ и че са „русофобски“ в последната си актуализация на политиката си за санкции в петък.

Списъкът със санкции включва няколко правителствени министри, както и журналисти от обществената телевизия Би Би Си, вестник "Гардиън" и вестник "Дейли телеграф".

„Бихме искали отново да подчертаем, че всички усилия на Лондон за по-нататъшно завъртане на маховика на антируските санкции неизбежно ще получат решителен отговор от наша страна“, се казва в изявление на руското министерство.

„Работата по разширяването на руския „стоп списък“ в отговор на действията на британските власти ще продължи.

Забраната за влизане включва британския прокурор Карим Хан, който е избран служител в Международния наказателен съд, поради участието му „в издаването на заповед за арест на руското ръководство“, според изявлението на руското външно министерство.

Прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан. Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан. Ванеса Хименес/Anadolu Agency/Getty Images

През февруари Хан подаде молби до Международния наказателен съд за заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова.

Министърът на британския кабинет Луси Фрейзър, държавният секретар по културата, медиите и спорта, също беше включена в актуализирания списък, като руските власти твърдят, че тя „активно лобира за международната спортна изолация на Русия“.

По-рано тази година Фрейзър каза в публикация в социалните медии, че е помолила спонсорите на Олимпийските игри „да се присъединят към 35 съмишленици нации и да настояват МОК за продължаване на забраната на руски и беларуски спортисти да се състезават в международни спортни състезания“, добавяйки, че „ трябва да продължим да гарантираме, че Русия и Беларус не могат да използват спорта за свои пропагандни цели.

Новите санкции включват и държавен министър в британското министерство на отбраната, баронеса Голди Д. Л., която Русия обвини, че е „отговорна за доставката на оръжия на Украйна, включително снаряди с обеднен уран“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР