Русия връща в играта “Москвич” и той ще се произвежда

...
Русия връща в играта “Москвич” и той ще се произвежда
Коментари Харесай

Москвич бе не просто кола, а част от нашата култура. Сега Русия иска да го възроди

Русия връща в играта “Москвич” и той ще се създава там, където до неотдавна се правеха коли на групата Renault Nissan. Сиреч, на мястото, от което излизаше в миналото. Това е измежду новините на годината освен в автомобилния отрасъл, изключително от позиция на България.

Защото “Москвич” е част освен от историята на българската подвижност, а изобщо от българската просвета и обичай. “Ах, за какво ли те купих?!” Така в миналото "разшифровахме " абревиатурата АЗЛК - предприятието, което стоеше зад именития “московец” (или “московчанин” както се превежда от руски).

Вицовете са безчет. Като оня за Чапай и Петка, които гледали в профил по какъв начин в завода опитвали да вършат Audi вместо “Москвич” и свършили всичко належащо за тази цел, само че най-после отново излизал “Москвич”. Беше част от ежеднението ни събота и неделя да лежиш под него пред блока. Да дойдат съседи, да дават ум и споделят опит, да донесат бира (или нещо “по-твърдо”) и мезе и… нататък е ясно.

Ами разногласията сред притежателите на “Москвич” и “Лада” ( “Жигула”)? То беше все едно “Левски” - ЦСКА. Собственикът на “руския столичанин” може и да го кълнеше, само че дойдеше ли време да отбрани достойнството му, не се спираше пред нищо. Факт е, че българинът слагаше каквото му попадне в своя “М танк”.

Може би няма нещо от тогавашните железарии, което да не е пробвано. Но също по този начин механиците (или любителите) откриваха доста любопитни елементи, сложени от някой Володя, Федя или Сергей в заводите на АЗЛК. Ами ходенето до морето с Москвича? Класика, увековечена в няколко велики кино лентата.

Добър или неприятен, неразрушимият М беше персонален. Защото и тук - като на други места по света, изключително мъжете, гледаме на колите доста персонално. Те са част от нас.

Преди новините към Новината, дано в резюме надникнем в историята на една от гордостите на руското автомобилостроене. Началото е сложено още през 1929 година в Московския авто цех. Историята на „ Москвич” четете нановия авто сайтCarMarket.bg

Редактор: Пламен Георгиев Източник:CarMarket.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР