Русия вербува граждани на бедните африкански страни и ги праща

...
Русия вербува граждани на бедните африкански страни и ги праща
Коментари Харесай

Киев: Русия вербува граждани на бедните африкански страни и ги праща на фронта като пушечно месо

Русия вербува жители на бедните африкански страни и ги праща на фронта като пушечно месо. Така заяви Киев и прикани страните от Глобалния юг да създадат повече, с цел да предотвратят вербуването на свои жители да се бият за Русия във войната ѝ против Украйна. Той показа на обществеността осем военнопленници от тези страни. Сред тях са петима мъже от Непал и по един от Куба, Сомалия и Сиера Леоне. Това заяви Петро Яценко, представител на Координационния щаб по въпросите на военнопленниците към украинското държавно управление.

„ Показвайки тези жители, които са хванати, ние споделяме, че може би е належащо да се употребяват по-радикални, по-ефективни ограничения, с цел да не бъдат десетки, стотици от тези хора излъгани от пропагандатори “, сподели той пред кореспонденти в Киев.

„ Ако вземем страна с ниско равнище на приходи на глава от популацията, има огромна възможност някои жители на тази страна да бъдат вербувани от Русия и употребявани като щурмоваци, пушечно месо “, сподели Яценко.

Миналата седмица Индия заяви, че е разкрила огромна мрежа за трафик на хора, която съгласно нея примамва млади мъже да одобряват работа в Русия, преди да ги изпрати на фронта.

През декември Непал съобщи, че е изискал от Москва да не набира негови жители в съветската войска и да върне назад всеки непалски боец, който служи там.

На конференция в центъра на Киев пандизчиите бяха показани във военни униформи, седнали в две редици.

„ Доколкото те не са оповестени от съда за наемници, ние се отнасяме към тях по същия метод, по който се отнасяме към другите военнопленници “, добави Яценко.

Той добави, че броят на чужденците, които се бият за Русия, наподобява се е нараснал, защото потокът от съветски затвори е намалял.

Групата „ Вагнер “, голяма съветска частна военна формация, набираше доста хора от пандизите, преди водачът ѝ Евгений Пригожин да вдигне протест предходната година и след това да загине в самолетна злополука.
Русия не е коментирала изказванията на страните от Глобалния юг, че вербува техни жители да се бият.

 

Източник – Reuters/Превод:SafeNews

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР