Русия възнамерява да разшири сътрудничеството си с Киргизстан в областта

...
Русия възнамерява да разшири сътрудничеството си с Киргизстан в областта
Коментари Харесай

Путин: Москва ще разшири сътрудничеството си с Киргизстан в областта на отбраната

Русия има намерение да разшири съдействието си с Киргизстан в региона на военното дело и защитата, съобщи през днешния ден съветският президент Владимир Путин, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Държавният глава направи изказването по време на визитата си в съветска военновъздушна база наоколо до столицата на централноазиатската република – Бишкек.

Путин е на двудневна аудиенция в Киргизстан, в границите на която ще взе участие в съвещание на Съвета на ръководителите на страните от Общността на самостоятелните страни (ОНД) на следващия ден. Това е първото посещаване на Путин зад граница откогато през март Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста му по обвиняване в противозаконна депортация на деца от Украйна. Русия не признава пълномощията на МНС и надлежно отхвърля обвиняванията. Путин пътува идната седмица за Китай, с цел да взе участие в третото издание на форума " Един пояс, веднъж " в Пекин. Нито Киргизстан, нито Китай членуват в Международния углавен съд, основан да проверява военни закононарушения.

В съветската база в Кант Путин участва на гала във връзка 20-ата годишнина от откриването ѝ. През октомври 2003 година той беше на това разкриване. Ройтерс отбелязва стратегическото разположение на Киргизстан, което разрешава на Москва да разпростре въздействието си в района.

" Този боен аванпост способства в забележителна степен за усилването на отбранителната мощност на Киргизстан и за гарантирането на сигурността и стабилността на целия централноазиатски район ", сподели Путин, като добави, че чака Москва да разшири взаимоотношенията си с Киргизстан в региона на военното дело и защитата.

" Много добре помня по какъв начин се създаваше (базата в) Кант и по какъв начин Киргизстан ни помоли да разположим колкото се може по-скоро, дори неотложно, крило на нашите военновъздушни сили тук, тъй като по това време страната беше подложена на набези на бандитски формирования, пострадаха доста хора и беше нужна бърза взаимна реакция ", съобщи още президентът на Русия. 999-а авиобаза Кант е в положение да приема самолети както от бойната, по този начин и от военнотранспортната авиация, прецизира ТАСС. Нейната съществена задача е надзор на въздушното пространство на Централна Азия.

ТАСС показва, че визитата на Владимир Путин в Киргизстан съответствува със завършващите на следващия ден взаимни военни учения на страни от Организацията на Договора за групова сигурност (подписан през 1992 година от Армения, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан и Узбекистан) под наслова " Нерушимо приятелство ".

Утрешното присъединяване в срещата на върха на Оперативно-наблюдателно дело – организация на някогашни руски републики, ще е кулминационната точка на визитата му в Бишкек. Ройтерс обръща внимание на обстоятелството, че тази среща идва в миг, в който са се появили признаци на застрашаване на съветското въздействие в някои елементи от някогашния Съветски съюз като Армения. Агенцията показва още, че взаимоотношенията на Москва с други страни от района, който е възприемала по традиция като собствен гръб, са се обтегнали, тъй като въпросните страни съблюдават западните наказания, наложени на Москва поради войната в Украйна.

На срещата си с президента на Киргизстан Садир Жапаров съветският държавен глава акцентира значимостта на Русия като най-големия вложител в киргизстанската стопанска система и сподели, че двете страни ще развиват съдействието си в бъдеще. " Нашата страна е главният снабдител на артикули за Киргизстан, ние изцяло удовлетворяваме потребностите на киргизстанските консуматори от бензин и дизел ", сподели Путин на конференция.

" Ценим високо стратегическото киргизко-руско партньорство и нашите съюзнически взаимоотношения ", съобщи на собствен ред Жапаров. Путин обърна внимание на бързия напредък на търговията сред Русия и Киргизстан. Някои на Запад подозират, че той се дължи на киргизки медиатори, които улесняват съветската търговия в нарушаването на наложените наказания, показва Ройтерс.

" Русия е един от водещите търговски сътрудници на Киргизстан. Нашият търговски оборот набъбна с 37 % предходната година, като доближи близо 3,5 милиарда $. В първата половина на тази година той се увеличи с още 17,9 % ", заяви съветският президент. През юли Съединени американски щати постановиха наказания на четири компании от Киргизстан за прескачане на възбраните с експорт на електроника и друга технология за Русия. Миналата седмица централната банка на Киргизстан прикани банките в страната за по-строг надзор върху спазването на западните наказания за Москва.

" При размяната на отзиви по редица наболели настоящи районни и световни въпроси констатирахме, че позициите на Русия и Киргизстан са доста близки, или даже съответстват, както споделят дипломатите ", добави след срещата си с Жапаров Путин, представен от ТАСС. Той акцентира, че Русия и Киргизстан съгласуват дейностите си и в Организация на обединените нации, и в Шанхайската организация за съдействие (ШОС).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР