Русия увери днес Каракас в "солидарността" на Владимир Путин с

...
Русия увери днес Каракас в "солидарността" на Владимир Путин с
Коментари Харесай

САЩ купуват зенитни ракети от Източна Европа за опозицията във Венецуела

Русия увери през днешния ден Каракас в "солидарността " на Владимир Путин с неговия съдружник Николас Мадуро, изправен пред "фронтална офанзива и безсрамна интервенция ", до момента в който редица западни страни поддържат водача на опозицията Хуан Гуаидо, съобщи Франс прес.

"Президентът Владимир Путин изпраща благопожеланията си за поддръжка и взаимност на своя сътрудник Николас Мадуро ", съобщи ръководителят на съветската дипломация Сергей Лавров при започване на срещата си с венецуелската вицепрезидентка Делси Родригес.

Министърът на външните работи на Руската федерация заяви, че съгласно "постъпваща информация " Съединени американски щати възнамеряват в близко време да закупят от страна от Източна Европа портативни зенитни ракетни системи (ПЗРК), миномети, огнестрелни оръжия и други типове въоръжения, които да разположи наоколо до Венецуела, предава TACC.

Съгласно думите му, "постъпващата информация свидетелства за това, че в близко време Съединени американски щати възнамеряват да закупят от една от източноевропейските страни огнестрелни оръжия, миномети, ПЗРК, както и редица други въоръжения и да изпрати покрай Венецуела благодарение на самолетните компании на безусловно послушните пред Вашингтон режими в постсъветското пространство ".

Лавров акцентира загрижеността на Русия от подготовката на Съединени американски щати за въоръжение на бунтовници, които да дестабилизират обстановката във Венецуела. Според него Вашингтон готви провокация на венецуелската граница за събаряне на законната власт в латиноамериканската страна.

"Сътрудничим си доста тясно с вас и координираме дейностите си на интернационалната сцена. Това придобива особена значимост в миг, когато Венецуела е изправена пред фронтална офанзива и безсрамна интервенция във вътрешните й работи ", продължи Лавров, представен от организация РИА Новости.

Вицепрезидентката Родригес сподели, че страната й е "жертва на експанзия от страна на Съединени американски щати ". Венецуела е в най-тежката политическа и икономическа рецесия в историята си, белязана от хиперинфлация и дефицит на артикули от първа нужда.

Хуан Гуаидо, ръководителят социалдемократ на Националното заседание, следено от опозицията, на 23 януари се разгласи за краткотраен президент, опирайки се на конституцията. Той беше приет за краткотраен президент или беше подсилен от петдесетина страни, само че президентът Мадуро, подкрепян от съдружниците си, измежду които е и Русия, разгласи това за опит за прелом, подстрекаван от Вашингтон.

Родригес заяви през днешния ден след диалозите си с Лавров, че президентът Мадуро е наредил европейското посланичество на държавната петролна компания PDVSA да се реалокира в Москва, съобщи Ройтерс.

Лавров разгласи на взаимната конференция с Родригес, че Москва оказва помощ на Каракас с доставки на пшеница, само че не посочи в какви размери. От 2018 година насам Русия е доставила на Венецуела 64 100 тона пшеница, по данни на съветската консултантска компания СовЕкон от 18 февруари, показва Ройтерс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР