Русия успя да се изключи от глобалния интернет по време

Русия успя да се изключи от глобалния интернет по време ...

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет


Русия успя да се изключи от глобалния интернет по време на тестове през юни и юли, съобщи руското издание РБК, позовавайки се на документи от работната група, натоварена с подобряването на интернет сигурността на Русия.

Русия прие в края на 2019 г. законодателство, известно като закон за "суверенния интернет", което се стреми да предпази страната от това да бъде отрязана от чужда инфраструктура, в отговор, както Русия го нарече, на "агресивния характер" на националната стратегия за киберсигурност на САЩ.

Законодателството предизвика смут сред активисти за свобода на словото, които се опасяват, че този ход ще засили правителствения контрол на киберпространството.

Тестовете, включващи всички големи руски телекомуникационни компании, са се провели от 15 юни до 15 юли и са били успешни според предварителните резултати, отбелязва РБК, цитирайки източник в работната група.

"Целта на тестовете е да се определи способността на "Рунета" да работи в случай на външни деформации, блокирания и други заплахи", уточнил източникът.

Друг източник на РБК е заявил, че е била тествана способността за физическо изключване на руската част от интернет.

Засега не е ясно колко дълго е продължило прекъсването на връзката или дали е имало забележими смущения на интернет трафика.

Законът предвижда тестовете да бъдат извършвани всяка година, но операциите бяха прекратени през 2020 г. заради усложнения с COVID-19 пандемията, допълва РБК.

Карън Казарян, ръководител на аналитичната фирма за Интернет изследователски институт, заяви, че тестовете вероятно са проява на активност след година бездействие и че не очаква Русия скоро да пусне суверенна интернет мрежа.

"Предвид общата тайна на процеса и липсата на публични документи по въпроса, е трудно да се каже какво се е случило при тези тестове", каза той.

Кремъл е бил наясно с тестовете, каза говорителят му Дмитрий Песков, който ги определи като навременни и заяви, че Русия трябвало да е готова за всичко.

Законодателството се стреми да насочва руския уеб трафик и данни през точки, контролирани от държавните органи, и да изгради национална система за имена на домейни, която да позволи на интернет да продължи да работи, дори ако Русия е прекъсната.

През юни 2019 г. президентът Владимир Путин заяви, че Москва трябва да гарантира, че "Рунетът" може да функционира по надежден начин, за да се предпази от изключване на сървъри извън контрола на Русия в други държави и компрометиране на техните операции.

Държавният регулаторен орган за комуникации Роскомнадзор заяви, че тестовете са насочени към подобряване на целостта, стабилността и сигурността на руската интернет инфраструктура, предаде РБК.

Според него оборудването, инсталирано като част от тестовете, е използвано от Роскомнадзор за забавяне на скоростта на социалната мрежа Twitter от март заради неуспех да се изтрие съдържание, което Москва смята за незаконно.

Източник: news.bg