Русия успя да се изключи от глобалния интернет по време

...
Русия успя да се изключи от глобалния интернет по време
Коментари Харесай

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет

Русия съумя да се изключи от световния интернет по време на проби през юни и юли, заяви съветското издание РБК, базирайки се на документи от работната група, натоварена с подобряването на интернет сигурността на Русия.

Русия одобри в края на 2019 година законодателство, известно като закон за " суверенния интернет ", което се стреми да защищити страната от това да бъде отрязана от непозната инфраструктура, в отговор, както Русия го назова, на " нападателния темперамент " на националната тактика за киберсигурност на Съединени американски щати.

Законодателството провокира ужас измежду деятели за независимост на словото, които се притесняват, че този ход ще ускори държавния надзор на киберпространството.

Тестовете, включващи всички огромни съветски телекомуникационни компании, са се провели от 15 юни до 15 юли и са били сполучливи съгласно предварителните резултати, отбелязва РБК, цитирайки източник в работната група.

" Целта на тестванията е да се дефинира способността на " Рунета " да работи при положение на външни деформации, блокирания и други закани ", прецизирал източникът.

Друг източник на РБК е декларирал, че е била тествана способността за физическо изключване на съветската част от интернет.

Засега не е ясно какъв брой дълго е траяло спирането на връзката или дали е имало забележими разстройства на интернет трафика.

Законът планува тестванията да бъдат осъществявани всяка година, само че интервенциите бяха прекъснати през 2020 година поради затруднения с COVID-19 пандемията, добавя РБК.

Карън Казарян, началник на аналитичната компания за Интернет проучвателен институт, съобщи, че тестванията евентуално са демонстрация на интензивност след година безучастие и че не чака Русия скоро да пусне суверенна интернет мрежа.

" Предвид общата загадка на процеса и неналичието на обществени документи по въпроса, е мъчно да се каже какво се е случило при тези проби ", сподели той.

Кремъл е бил наясно с тестванията, сподели представителят му Дмитрий Песков, който ги дефинира като навременни и съобщи, че Русия трябвало да е подготвена за всичко.

Законодателството се стреми да насочва съветския уеб трафик и данни през точки, следени от държавните органи, и да построи национална система за имена на домейни, която да разреши на интернет да продължи да работи, даже в случай че Русия е прекратена.

През юни 2019 година президентът Владимир Путин съобщи, че Москва би трябвало да подсигурява, че " Рунетът " може да действа по благонадежден метод, с цел да се защищити от изключване на сървъри отвън контрола на Русия в други страни и компрометиране на техните интервенции.

Държавният регулаторен орган за връзки Роскомнадзор съобщи, че тестванията са ориентирани към възстановяване на целостта, стабилността и сигурността на съветската интернет инфраструктура, съобщи РБК.

Според него оборудването, конфигурирано като част от тестванията, е употребявано от Роскомнадзор за закъснение на скоростта на обществената мрежа Twitter от март поради крах да се изтрие наличие, което Москва счита за нелегално.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР