Русия усъвършенства правни механизми за реформиране на Ленинградския военен окръг

...
Русия усъвършенства правни механизми за реформиране на Ленинградския военен окръг
Коментари Харесай

ISW: Русия преструктурира силите в Украйна преди зимата

Русия усъвършенства правни механизми за реформиране на Ленинградския боен окръг като част от продължаващите широкомащабни военни промени. Руският федерален портал за планове на регулаторни правни актове разгласява на 8 октомври президентски декрет, направен от съветското Министерство на защитата (МО), който предлага отнемане на Северния флот (СФ) от статута му на " междувидово стратегическо териториално обединяване ".

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Руските държавни медии означават, че предлагането демонстрира, че Структурни фондове към този момент няма да бъде обособена военно-административна единица, равна на боен окръг. Което допуска, че Структурни фондове и неговите четири съставни района (Република Коми, Архангелска и Мурманска области и Ненецкия самостоятелен окръг) ще бъдат трансферирани към реформирания Ленинградски боен окръг.

Руският боен анализатор Юрий Федоров означи, че възобновяване на Ленинградския боен окръг допуска, че Русия се готви за вероятни спорове с балтийските страни и НАТО.

През 2010 година съветските военни сплотиха Московския и Ленинградския военни окръзи в Западния боен окръг.  Министерството на защитата сътвори Северния флот през 2014 година от територията, покривана от Западния боен окръг, а съветският президент Владимир Путин направи НФ военно-административна единица, равна на боен окръг, считано от 1 януари 2021 година

Руският министър на защитата Сергей Шойгу предложи възобновяване на Московския и Ленинградския боен окръг въз основата на Западния боен окръг (отменяйки измененията от 2010 година и 2014 г.) през декември 2022 година и удостовери, че тези военни окръзи са били в интензивно образуване към август 2023 г. 

Решението на Министерството на защитата да преразпредели ОМУ демонстрира, че Русия вижда нуждата от преструктуриране на силите си, изправени против НАТО и евентуално позиция на финландската граница, макар че остава неразбираемо по какъв начин Русия ще може да активизира, образова и провежда тези сили в нов боен окръг.
 Стъпка по стъпка - украинската войска приказва за триумфи на юг
Стъпка по стъпка - украинската войска приказва за триумфи на юг

В отчета на украинската войска не се загатва нищо за региона на Купянск, където руснаците нападат

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции покрай Бахмут и нищожно напреднаха в западната Запорожка област на 8 октомври. Геолокирани фрагменти, оповестени на 8 октомври, демонстрират, че украинските сили са постигнали по-незначителни триумфи на север от Новопрокоповка (14 км южно от Оригов), а съветски блогър твърди, че украинските сили също напредва покрай Копани (10 км югозападно от Оригов).

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са постигнали непълен триумф североизточно от Андреевка (7 км югозападно от Бахмут), а съветски източници настояват, че украинските сили са траяли офанзивите покрай Андреевка и Курдюмовка (11 км югозападно от Бахмут).

Руски и украински източници оповестиха, че влошаващите се метеорологични условия оказват въздействие върху съветските и украинските интервенции в целия спектакъл. Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун съобщи, че интензивността на съветските дронове и авиацията е намаляла през последните няколко дни заради неприятното време.

Руски блогъри настояват, че посоките Бахмут и Запорожие се отразяват на украинските настъпателни интервенции, както и на съветските въздушни разследващи интервенции.

Говорителят на украинската Източна група на силите капитан Иля Йевлаш повтори, че неприятното време може да повлияе на интервенциите на дронове и авиацията, само че че времето няма да спре контранастъплението на Украйна.
 ISW: Не зимата, а боеприпасите ще дефинират фронта
ISW: Не зимата, а боеприпасите ще дефинират фронта

Русия нападна още веднъж край Купянск

Руските сили ускоряват напъните за миниране в региона на Роботине-Върбове и се стремят да фиксират украинските сили в региони на фронта надалеч от западната Запорожка област. Руски блогъри настояват, че съветските сили са почнали да възвръщат авансово разчистените региони на линията Роботине-Вербове (10 км южно до 18 км югоизточно от Оригов), с цел да реализиран тактическа изненада.

Блогърите настояват, че интензивните съветски старания за рандеман и разкопки са попречили на придвижването на тежки украински товари и съоръжение в тези региони през последните дни. Известен блогър, обвързван с Кремъл, твърди, че съветските сили са засилили тактическите настъпателни интервенции в няколко региона на фронта оттатък Запорожка област, с цел да раздължен украинската защита и да разделят украинското внимание.

Говорителят на украинската Таврийска група войски полковник Александър Щупун съобщи, че съветските сили се пробват да фиксират украинските сили в направленията Авдиевка и Маринка и да им попречат да разположат запаси в посока Запорожие.

Руски източници акцентират очевидните разломи сред постоянните съветски сили и нередовните формирования на Донецката национална република (ДНР). Руски блогър, който твърди, че е бурятски боец, воюващ в 37-ма мотострелкова бригада (36-а общовойскова войска, Източен боен окръг), отговори на 7 октомври на обява, оповестена от различен блогър на 13 август, която упреква 37-а ОМБр в занемаряване техните позиции към Новодонецке (в граничната зона на Донецк-Запорожие) по време на украински офанзиви, които в последна сметка освобождават селото, оставяйки единствено детайли от оперативно-тактическата бойна групировка на ДНР " Каскад " да пазят региона.

Бурятският блогър опроверга тази история и твърди, че " Каскад " води дребна част от бойните дейности на фронта, до момента в който постоянните съветски войски поемат по-голяма тежест от настъпателната офанзива, и се присмя на други елементи на ДНР, че имат позиции надалеч зад фронтовите зони, държани от постоянни елементи.

Блогърът също по този начин твърди, че подразделенията на ДНР имат ниско равнище на умения и че постоянните съветски войски не им имат вяра. Твърденията, направени от него против формированията, допускат, че има продължаващи търкания сред силите и постоянните съветски сили, което евентуално в допълнение ще усложни напъните за консолидиране на силите на ДНР в постоянната съветска войска като част от настоящите военни промени.

Блогърът също по този начин твърди, че подразделенията на ДНР имат ниско равнище на умения и че постоянните съветски войски не им имат вяра . Твърденията, направени от него против формированията, допускат, че има продължаващи търкания сред силите и постоянните съветски сили, което евентуално в допълнение ще усложни напъните за консолидиране на силите в постоянната съветска войска като част от настоящите военни промени.

Говорителят на украинските военновъздушни сили, полковник Юрий Игнат, изрази угриженост по отношение на предстоящата акция за удари с безпилотни самолети Shahed 131/136 против Украйна тази зима. Игнат съобщи на 8 октомври, че съветските сили са нараснали интензивността на ударите на Shahed в последно време, както украински публични лица предизвестиха по-рано.

Инат съобщи, че съветските сили са употребявали 1000 безпилотни летателни апарата Shahed през отоплителния сезон 2023-23 година, само че са употребявали рекордните 500 дрона единствено през септември 2023 година, което демонстрира, че Украйна би трябвало да се приготви съществено за зимната ударна акция на Русия през 2023-24 година с дронове. Игнат означи, че Украйна последователно заменя руските системи за противовъздушна защита със системи, предоставени от Запада, и има намерение да употребява тези системи за отбрана на украински енергийни уреди, пристанищна инфраструктура, зърнени силози и друга сериозна инфраструктура против удари на съветски дронове тази зима.
 Иран желае да строи спътник с Русия
Иран желае да строи спътник с Русия

Страната желае да изпрати хора в космоса през идващите пет години

Инат добави, че съветските управляващи желаят да усилят производството на дронове Shahed в страната, само че не могат да преодолеят зависимостта си от Иран за избрани технологии и аварийни елементи, нужни за производството.

Центърът за стратегически и интернационалните изследвания наблюдава сателитни изображения, показващи, че железопътният трафик сред Северна Корея и Русия " фрапантно " се е нараснал, откакто съветският президент Владимир Путин се срещна със севернокорейския деспот Ким Чен Ун на 12-17 септември.

Проектът Beyond Parallel на CSIS откри, че сателитни изображения, снимани на 5 октомври, демонстрират " невиждани " 73 товарни вагона в севернокорейското железопътно оборудване Tumangang. Beyond Parallel означи, че предходни сателитни изображения демонстрират най-много около  20 мотриси в оборудването в Туманганг едновременно през последните пет години. Beyond Parallel също следи транспортни каси/контейнери и съоръжение, ситуирани навън в главната складова зона в оборудването Tumangang, макар че наличието на превозените артикули остава неразбираемо. Beyond Parallel означи, че външните характерности на контейнерите и оборудването са разнообразни от тези, следени през последните пет години в оборудването и оцени, че е " евентуално тези колета да са или да включват муниции и артилерия ".

Руски блогъри и източници разшириха констатациите на Beyond Parallel в съветското осведомително пространство, без да потвърдят или отрекат опцията за севернокорейски доставки на оръжие за Русия.
 Безпрецедентен товарен жп трафик сред Северна Корея и Русия - евентуално оръжейни доставки
Безпрецедентен товарен жп трафик сред Северна Корея и Русия - евентуално оръжейни доставки

Анализ на сателитни изображения

ISW по-рано оцени, че Путин може да е отворен за някои форми на софтуерно и отбранително съдействие със Северна Корея в подмяна на севернокорейски артилерийски муниции, стига сходно съдействие да не докара до вторични наказания против Русия.

Руското федерално държавно управление продължава да лишава от изборни права избрани федерални субекти (региони) на етническите малцинства, до момента в който селективно овластява други. Татарско-башкирската работа Idel Realii на Радио Свобода разшири мнението, написано от татарския деятел Руслан Айсин на 8 октомври, което подлага на критика използването на нова държавна национална политика на Татарстан като федерално натрапен " феодализъм. "  Айсин означи, че новата политика отпада от наредба за " подсилване на идентичността на Татарстан ", която е ориентирана към русифициране на етнически разнообразни популации, живеещи в Руската федерация, и твърди, че съветското федерално държавно управление евентуално е подтикнало премахването на наредбата.
 Путин хвърля кримските татари на фронта в Украйна
Путин хвърля кримските татари на фронта в Украйна

Властите заобикалят мобилизацията измежду етническите руснаци

Айсин означи, че премахването на тази наредба има за цел да лиши районите на етническите малцинства от способността им да овластяват личните си култури, езици и обичаи, само че сложи под въпрос за какво на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров е разрешено обществено да разпространява чеченските обичаи и еднаквост.

Руското министерство на защитата (MO) и Кремъл неотдавна алармираха за експлицитна поддръжка за Кадиров и неговия жанр на ръководство в Чечня , макар нарасналото междуетническо напрежение в съветското общество и армията.

Предположението, че съветската федерална политика целеустремено се пробва да лиши от изборни права татарската еднаквост, като в същото време овластява Кадиров, демонстрира, че Кремъл е заинтригуван да възнагради районите на етническите малцинства, к оито са най-явно лоялни към Кремъл, и да даде на Кремъл забележителна военна мощ за войната в Украйна.
 Не проверяват сина на Кадиров за побой на пандизчия - малолетен е
Не проверяват сина на Кадиров за побой на пандизчия - малолетен е

Баща му се гордее с постъпката му

Базираното в Прага рускоезично издание Current Time заяви на 8 октомври, че броят на случаите на дезертьорство в съветската войска се е нараснал.

Current Time заяви, че " Мини през гората ", съветска организация, която оказва помощ на съветски жители да избегнат готовност, е следила възходящ брой съветски военнослужещи, дезертиращи от май 2023 година насам. Увеличаването на случаите на дезертьорство се дължи на това, че съветската войска е почнала да позволява военнослужещи  на контракт да вземат отпуск в края на април и май, от който доста военнослужещи по този начин и не се завърнаха. Current Time съобщи, че съветската войска отхвърля да даде отпуск на активизирания личен състав.

На 7 октомври окупационната военна работа за регистрация и регистриране на Херсонска област разгласи продължение на напъните за разубеждаване на укриването на военна работа в окупираната Херсонска област.

Службата разгласи няколко нови и увеличени санкции, свързани с военната регистрация, в това число санкции против: работодатели, които не уведомят чиновниците, подлежащи на военна работа и не ги изпратят на сборни пунктове; работодатели, които не дават в службата описи на военноотговорните служители; работодатели, които не актуализират службата за уволнението на военнослужещ служител; локални поданици, които не извършват военнотранспортните си задължения; и локални поданици, които нарушават условието за регистрация за военна работа.

Украинският център за опозиция заяви на 8 октомври, че украинските партизани са дали информация, която е помогнала на украинските сили да извършат няколко сполучливи удара против съветските тилови региони през последната седмица, в това число удари против съветски боен щаб в посока Херсон, няколко склада за муниции и концентрации на съветски боен личен състав.

Съобщава се, че окупационните управляващи не престават да изземват собствеността на украински цивилни в окупирана Украйна, с цел да я разпределят на съветския боен личен състав. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 8 октомври, че окупационните управляващи в окупираната Запорожка област изселват локални украинци и настаняват съветски военнослужещи в домовете им.

Федоров съобщи, че окупационните управляващи също раздават имоти земя в окупираната Запорожка област на съветски военнослужещи като премия за военна работа. Федоров добави, че окупационните управляващи са понижили пенсионните заплащания за локалните поданици в окупирана Украйна с няколко хиляди рубли и съобщи, че някои държавни чиновници не са били платени или са получили единствено дребна част от заплатите си за последния месец и половина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР