Русия, Украйна и Сърбия заемат първите три позиции в Европа

...
Русия, Украйна и Сърбия заемат първите три позиции в Европа
Коментари Харесай

Русия, Украйна и Сърбия оглавяват индекса за глобалната организирана престъпност в Европа

Русия, Украйна и Сърбия заемат първите три позиции в Европа съгласно Глобалния показател на проведената престъпност, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност (GI-TOC) показа на своя уеб страница обновения отчет за 2023 година

В него се споделя, че равнищата на проведената престъпност нарастват в международен мащаб и че 83% от международното население живее в страни с високи равнища на престъпност.

От 193 страни в света Русия е на 19-о място, а в Европа на 1-во. Украйна е на 31-ва в международен мащаб, а в Европа заема 2-рото място в класацията.

Сърбия е на 40-то място в света, а в Европа заема 3-ата позиция, като е страната с най-негативния резултат на Балканите. Мястото на България е несъмнено като 68-о в света и 12-о в Европа.

Русия

Според данните на GI-TOC Русия продължава да бъде значим източник, дестинация и директна страна за трафик на хора.

" Трафикът на съветски дами и деца за полова употреба в Европа, Азия и Северна Америка продължава да бъде извънредно публикуван. Осъществява се и вътрешен трафик на жертви от Русия и прилежащи страни за насилствен труд, полова употреба и насилствена милостиня. Престъпни организации, както и лица от частния бранш са забъркани в трафика на хора, като съучастници са и държавни участници. Престъпниците нормално употребяват машинация и дългово иго, с цел да заловен жертвите на трафик. Продължава да се прави употреба на уязвими общности, като бездомни лица и непознати жители. Децата, трансферирани от окупирани региони на Украйна в Русия, също са изложени на риск от трафик на хора. "

Украйна

" Пазарът на трафик на хора в Украйна продължава да бъде необятно публикуван, като страната работи като източник, директна и последна точка за тази активност. Жертвите на трафик от украински генезис са експлоатирани за полов трафик и насилствен труд в Украйна, Русия, Полша и други елементи на Европа, както и в Близкия изток, а дребен брой непознати жители са експлоатирани за насилствен труд в Украйна. Трафикът на хора, който към този момент се усилваше заради влошаващите се стопански условия в страната и произлизащата от това трудова емиграция, беше в допълнение остър от войната, водена от Русия в Украйна ", се показва в отчета.

Сърбия

Докладът на GI-TOC гласи, че Сърбия продължава да бъде източник, директна страна и дестинация за жертвите на трафик на хора.

„ Сръбските дами и деца са обект на полов трафик, в това число детски бракове, в прилежащи страни, до момента в който мъжете нормално са трафикирани за насилствен труд, основно в строителната промишленост. “

Според данните на GI-TOC, задграничните служащи мъже, основно от Виетнам и Индия, се сблъскват с насилствен труд в Сърбия.

„ Онлайн половата употреба, изключително на деца, е постоянно срещано кибер закононарушение за трафик на хора в Сърбия и се усили по периодичност по време и след пандемията от COVID-19, защото трафикантите приспособиха интервенциите си и минаха към онлайн способи за набиране на личен състав като обществени медии и търговски обекти “, се споделя в отчета.

В него се отбелязва, че контрабандата на хора е дълготраен проблем в Сърбия заради местоположението на страната на балканския мигрантски маршрут.

„ Неотдавнашното нарастване на броя на противозаконните мигранти в Сърбия докара до следващо увеличение на контрабандата на хора и броя на незаконните групи, участващи в тези действия. В резултат на това въоръжените спорове сред групите за контрабанда на хора ескалираха. По-строгият надзор по границите с Хърватия и Унгария докара до появяването на нови неофициални направления, които минават през Сърбия и Черна гора в Босна и Херцеговина (на запад) или от Сърбия в България и Румъния (на изток). Жертвите на контрабанда на хора в Сърбия са най-вече от Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Сирия. Престъпните босове нормално ръководят интервенции отвън страната и до момента в който множеството контрабандисти споделят националността на своите жертви, локалните нарушители постоянно се занимават с вътрешен превоз и нередовно прекосяване на границите “, се споделя в известието.

Изнудването е необятно публикувано, само че подценявано в Сърбия, споделят създателите на отчета.

„ Обичайно е хората да изнудват относително дребни суми пари от хора в затруднено финансово състояние посредством лихварство. В доста случаи по този начин наречените хулигански незаконни групи, които ръководят частни охранителни компании, ще изнудват заведения за хранене или клубове за пари за отбрана. Жертвите нормално не уведомяват управляващите за сходни закононарушения от боязън от последици и това събитие остава значително незадоволително докладвано “, се споделя в отчета за Сърбия на Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност.

Сърбия остава един от главните производители на оръжие в Източна Европа, а огнестрелните оръжия се пренасочват към противозаконния пазар.

" В интервенциите по трафика нормално вземат участие няколко добре свързани лица, свързани с проведени незаконни групи, които координират покупките и прехвърлянето ", споделят специалистите.

В същото време търговията с хероин остава най-разпространеният пазар на опиати в Сърбия. Страната служи като директен център за хероин, свързващ източната и западната част на страната, в който вземат участие няколко проведени незаконни групи, и има данни за съдействие сред незаконните организации в Сърбия и прилежащите страни. Съществува удивително принуждение, обвързвано с пазара на хероин в Сърбия, което се дължи на присъединяване на национални и интернационалните мафиотски групи. Освен това реакцията на правоприлагащите органи остава несъответстваща заради корупция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР