Русия целенасочено унищожава енергетиката на Украйна, което вероятно е път

...
Русия целенасочено унищожава енергетиката на Украйна, което вероятно е път
Коментари Харесай

Русия може да бъде озаптена в сриването на украинската енергетика. Но кой ще натисне спирачката?

Русия целеустремено унищожава енергетиката на Украйна, което евентуално е път към нова атака на Москва. Може ли Украйна да остане без противовъздушна защита и авиация?

Рано сутринта на 11 април Русия си е избрала за съществена цел в Украйна енергийната инфраструктура на страната, заяви министърът на енергетиката на Украйна Герман Халушченко . Атакувани са индустриални мощности и преносни системи в Харковска, Запорожка, Лвовска и Киевска област .

Тези удари не са нещо ново, те са част от съветската тактика в последните седмици.

Сегашните известия идват на фона на, блокираната в Конгреса на Съединени американски щати и неспособността на страните от Европейски Съюз да създават бързо боеприпаси и оръжия.

" Повече от 40 ракети и към 40 бойни дрона. Някои от ракетите и Шахедите бяха свалени. За страдание, единствено част ", написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в Телеграм, определяйки като " подла " последната офанзива.

Само в четвъртък са унищожени най-малко два теца - един в Киевска област, който е най-големият в страната, и един в Харков.

Според на The Wall Street Journal с нанасянето на удари по украинския енергиен бранш Русия поставя основите на нова атака.

Целта е да се изтощи украинската противовъздушна защита и да се отклонят ресурсите на украинската войска от фронтовата линия. Последните набези против енергийни обекти са ориентирани освен към разваляне на мрежите, само че и към оборудванията за произвеждане на електрическа енергия. Ударите стават все по-прецизни и съсредоточени, отбелязва изданието.
Ситуацията на фронта
В момента съветската войска усилва натиска си върху фронта в Донбас и бомбардировките си с тежки авиобомби върху граничния град Харков , който е втори по величина в Украйна. С увеличение на броя на бойците, въпреки и постепенно, съветската войска съумява да завладее малко нови територии, като най-голямата завладяна земя беше тази на Авдиивка.

Така наподобява в резюме обстановката на фронта в Украйна в последните седмици.
Как наподобява Авдиивка след завладяването на града от Русия Авдиивка се намира в Донбас, Източна Украйна. След като Русия атакува страната през 2021 година за Авдиивка се водеха яростни боеве в продължение на месеци. През февруари 2024 година Украйна се изтегли от града. Снимки демонстрират какво е останало от него.

Превръщането на остарели съветски авиационни бомби в планиращи такива усилва обсега на бомбардировачите с 40 км, и понижава риска от свалянето им. Тази рационализация, както и неналичието на артилерийски снаряди са посочени за основните фактори за съветското предимство сега.

Зеленски, както и други високопоставени украински политици и военни неведнъж са споменавали от какво тъкмо се нуждае Украйна, с цел да обърне съотношението на силите. Това са:
Артилерийски муниции, защото сега Русия печели артилерийската война.Системи за противовъздушна защита (ПВО) от всевъзможен вид. Най-желани са системите " Пейтриът " , защото съумяват да смъкват както щурмови Су-34 , летящи на разстояние съвсем 160 км, по този начин и ракети на над 200 км. Оказа се, че " Пейтриът " съумяват да прихванат който президентът на Русия Владимир Путин показва като невредим.Изтребители F-16, Грипен или други съвременни, които могат да се борят с съветските самолети Су и МиГ, с цел да ги държат надалеч от границите и линията на фронта.

Зеленски настоя за Противовъздушна отбрана и подаде ръка на Тръмп

Президентът Володимир Зеленски в четвъртък още веднъж прикани съдружниците на Украйна да дават повече системи за противовъздушна защита след последните удари по енергийната инфраструктура.

" Основната задача към този момент е да поставим всички старания за подсилване на нашата система за противовъздушна защита, да отговорим на незабавните потребности на украинските отбранителни сили и да консолидираме интернационалната поддръжка, с цел да можем да преодолеем съветския гнет ", написа Зеленски в X при идването си във Вилнюс за срещата на върха на Инициативата " Три морета " на 11 април.

Образно казано, Зеленски подаде ръка на претендента за президент на Съединени американски щати от републиканците Доналд Тръмп . Той направи това в изявление за обещано по време на икономическия конгрес в Делфи.

Тръмп неведнъж е повтарял, че в случай че той е президент, войната сред Русия и Украйна ще спре.

Зеленски сподели, че " на драго сърце " би изслушал концепциите на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп за преустановяване на войната в Украйна. Думите му идват, откакто Тръмп беше представен да споделя нещо притеснително за Киев - че в случай че бъде определен, ще окаже напън върху Украйна за спокойно съглашение с Русия, при което Киев ще отстъпи територия.

" На първо място тези сигнали бяха в избрани медийни платформи. Не съм чул това непосредствено от Тръмп ", сподели Зеленски. По-рано, пред немския вестник " Билд " Зеленски сподели, че е поканил Тръмп в Украйна, " с цел да види всичко със личните си очи и да си направи изводите ". Той сподели, че Тръмп е изразил частен интерес да одобри поканата да посети Украйна.

" Не е сбъднат никакъв контакт от страна на Зеленски, а президентът Тръмп съобщи, че не би било подходящо той да отиде в Украйна сега, защото не е висш главнокомандващ ", разясниха от предизборния щаб на Тръмп пред CNN.
“Нека бъдем реалисти, а не песимисти. "
На въпрос за дългото очакване на Украйна за западно оръжие и отстъплението на украинските сили Зеленски сподели, че обстановката в източните региони на Украйна " към този момент се стабилизира ".

" Виждаме по какъв начин Брутният вътрешен продукт на страната се усилва, тъй като морският кулоар работи. Не бих гледал на обстановката като вас ", продължи той. " Ние сме във война и врагът е сериозен, само че дано бъдем реалисти, а не песимисти. "

Той добави: " След като имаме оръжия и съответни стъпки от сътрудниците на Путин, ще пречупим гръбнака на Путин. " По време на изявлението си Зеленски уточни възобновеното потребление на въздушни бомби от страна на Русия като един от главните " залози " на Москва за превръщане на хода на войната.

Сега Русия стартира да удря Харков с въздушни бомби. “Това са специфични управляеми бомби, които унищожават всичко в радиус от стотици метри ", изясни Зеленски и назова това " финален ефикасен
залог на Путин в тази война ". " Той си мисли, че тези бомби ще бъдат задоволителни и че техните траектории в последна сметка ще унищожат нашата енергетика, хвърляйки Украйна в мрачевина, " сподели Зеленски.

Само ден по-рано Зеленски звучеше по-песимистично. Той сподели, че Украйна " ще загуби войната ", в случай че Конгресът на Съединени американски щати не утвърди военна помощ, която да й помогне да се опълчи на съветската инвазия.

" Важно е да се обърна особено към Конгреса: в случай че Конгресът не помогне на Украйна, Украйна ще загуби войната ", съобщи Зеленски в неделя по време на видео среща на украинската група за набиране на средства UNITED24, представен от.
Помощ на хоризонта
Републиканците блокираха в Конгреса даването на военна помощ за 60 милиарда $, само че в последните седмици има знаци, че помощта може да бъде утвърдена или да бъде, който след това може да бъде банален.

Във вторник пристигна новината, че Съединени американски щати ще продадат на Украйна съоръжение на стойност до 138 милиона $ за поддръжка и надграждане на нейните системи за противовъздушна защита HAWK.

Първите доставки на 800 000 артилерийски снаряда, които бяха “открити ” от президента на Чехия в страни отвън Европейски Съюз и бяха закупени от страни от Съюза, може да стигнат до Украйна още през април, макар че в началото бяха планувани за юни. В пикови дни украинската и съветската артилерия изстрелваха по към 12 000 снаряда.

Страните от Европейски Съюз се споразумяха за спомагателна военна помощ на Украйна преди месец.

Първите шест F-16 би трябвало да стартират да летят в Украйна през юни, като до края на 2024 година те едва ли ще бъдат повече от 10. Броят им може да бъде подсилен до 2025 година, в случай че бъдат подготвени задоволително водачи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР