Русия трябва да върне на Украйна арестуваните 24 моряци, задържани

...
Русия трябва да върне на Украйна арестуваните 24 моряци, задържани
Коментари Харесай

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне моряците на Украйна

Русия би трябвало да върне на Украйна задържаните 24 моряци, арестувани при случая в Керченския проток, и трите военни кораба. Това е решението на Международния арбитражен съд на Организация на обединените нации по морското право, оповестява Интерфакс.

Трибуналът предлага на Москва и Киев да се въздържат от стъпки, които биха обострили разногласието за този случай. Двете страни би трябвало да дават на съда своите отчети за събитията в пролива до 25 юни. Решението по това дело е огласено в Хамбург, съветска делегация не участва на съвещанието, споделя пред организацията представителят на пресслужбата на съда Бенджамин Бениршке. Председателят на трибунала Пак Чжин Хен отбелязва, че отсъствието на едната страна по разногласието не е спънка решението да бъде произнесено, предава „ Европейская истина “.

На 25 ноември м.г. граничното ръководство на Федералната работа за сигурност на Русия задържа три кораба на военно-морските сили на Украйна в региона на Керченския проток – катерите „ Бердянск “ и „ Никопол “, и буксирния „ Яна Капу “, които пресекли съветската граница, не отреагирали на предизвестията да спрат и почнали рискови маневри. В Москва дефинираха като провокация дейностите на украинската страна. Последва формиране на наказателно дело за нарушение на държавната граница, а 24-имата моряци на борда на трите кораба бяха задържани. В Киев възприеха дейностите на Москва като акт на военна експанзия.

Русия неотложно отговори на решението на Международния арбитражен съд и сподели, че няма желание да се подчини. В изказване на външното министерство се показва, че „ Конвенцията по морското право не може да бъде приложена в разногласието за случая в Керченския проток от ноември предходната година, защото казусът не попада в юрисдикцията на интернационалния арбитраж “. Освен това, изказванията на Русия и Украйна при подписването и утвърждението на Конвенцията на Организация на обединените нации по морското право изключват опцията за потреблението на нейните процедури по този въпрос.

В известието на съветското външно министерство се показва, че Русия счита поредно да отстоява позицията си, а противоречивата обстановка е можело да се избегне, в случай че бяха спазени съветските закони за корабоплаването на въпросната територия. „ Призоваваме украинската страна да работи точно по този начин в бъдеще “, е очебийно в текста.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР