Русия трябва да спре намесите си в чужбина и да

...
Русия трябва да спре намесите си в чужбина и да
Коментари Харесай

За първи път говори бивш военен от страховитата групировка Вагнер

Русия би трябвало да спре намесите си в чужбина и да се концентрира върху вътрешните си проблеми. Това декларира в изявление за Франс прес Марат Габидуллин, някогашен войник от съветската частна военна компания „ Вагнер “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Някогашният съветски професионален боен, който през днешния ден е на 55 години, е първият член на страховитата паравоенна формация, който приказва обществено и без да крие лицето си, показва Агенция Франс Прес. Габидуллин е взел участие от 2015 до 2019 година в интервенции на вагнеровците в Украйна и Сирия. В излязлата през вчерашния ден във Франция книга („ Аз, Марат, някогашен пълководец от армията „ Вагнер “), той разказва всекидневието на тази свръхсекретна конструкция, упреквана в зверства, осъществявани по-специално в Африка.

Руските управляващи настояват, че нямат нищо общо с нея. Има обаче съмнения, че бойците скрито извършват задания, поверени им от Москва. „ Вагнер “ е „ нещо като дребна войска “, чиито цели може да са разнообразни съгласно ситуацията на терена, изяснява Габидуллин пред Агенция Франс Прес. В редиците ѝ служат калени наемници експерти, само че също по този начин романтици, поискали „ да се отъркат о войната “, и някогашни пандизчии без късмет да бъдат признати в постоянната войска, привлечени от заплатите, надхвърлящи вероятните им приходи в Русия – от 1500 до 2200 евро съгласно съответната задача.

Габидуллин твърди, че е служил 10 години в армията на Русия и е лежал три години в лагер за убийството на гангстерски необут при „ споразумяване на сметки с бандите “. Той споделя за задачите, в които е взел участие, подкрепяйки проруските сепаратисти в Източна Украйна, а след това силите на сирийския режим на Башар Асад. Агенция Франс Прес прави спогодба, че не може да удостовери описа му от самостоятелен източник. Вагнеровецът декларира, че просто си е вършел работата, само че споделя, че е бил „ подтиснат и отчаян “ в Украйна от „ измамата с благородната идея – сякаш да се защитят ползите на Русия “.

Колкото до Сирия, където бил тежко ранен с граната, „ намесата “ на Русия там „ не помогнала “ на сирийския народ, измъчен от апетит и мраз, счита той. По-добре да бяхме се съсредоточили върху вътрешните проблеми, само че това е мъчно. Трябваше да се занимаваме с тези проблеми и да ги решим и да действаме по този начин, че хората да стартират да ни почитат и да ни се възхищават, с цел да станем образец за Украйна, споделя той. „ Тогава Украйна щеше да пристигна при нас и нямаше да ни отблъсне “, разсъждава Габидуллин.

Подозирани в изстъпления в Мали, Либия и Сирия, съгласно английското военно министерство вагнеровците работят и в Украйна, където Москва нахлу на 24 февруари. Фактът, че Русия прибягва до наемници – процедура, публично неразрешена в тази страна, е „ потвърден, неопровергаем “, декларира Габидуллин, акцентирайки в тази връзка по-специално типовете оръжия, употребявани от „ Вагнер “, и своята публична съветска премия.

Той твърди, че не е бил свидетел на военни закононарушения, осъществявани от негови братя по оръжие. Но декларира, без да добави детайлности, че е допустимо наемниците „ в някои случаи “ да са били употребявани по метод, „ опровержителен на всички морални правила и полезности “. Бившият боен се надява един ден да се върне в Русия, само че признава, че към този момент това би било прибързано, защото нов съветски закон планува до 15 години затвор за разпространяване на „ лъжлива информация “ за дейностите на Москва в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР