Русия свиква извънредно Съвета за сигурност на ООН във връзка

...
Русия свиква извънредно Съвета за сигурност на ООН във връзка
Коментари Харесай

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН след атаките в Сирия

Русия привиква изключително Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на въздушните офанзиви в Сирия.

През нощта Съединените щати, Англия и Франция нанесоха въздушни удари върху три обекта в Сирия – едната е покрай Дамаск, а другите две са в региона на Хомс в Централна Сирия. Според западните сили задачите са подбрани само за „ намаляване на способността на сирийската военна машина да основава химически оръжия ".

Ударите са предстоящи през последните дни, откакто американският президент Доналд Тръмп заплаши, че „ нови, хубави и умни " ракети ще летят към Сирия като отговор на хипотетичната химическа офанзива в Дума предходната седмица.

„ Очевидно режимът на Башар Асад не разбра посланието ни предходната година. Този път нашите съдружници и ние поразихме по-силно. Заедно изпратихме ясно обръщение до Асад и убийствените му лейтенанти, че те не би трябвало да правят друга офанзива с химическо оръжие ", разяснява министърът на защитата на Съединените щати Джеймс Матис.

Според локални медии има трима ранени цивилни жители.

Британският министър председател Тереза Мей дефинира офанзивата като „ лимитирана и целенасочена ".

Френската страна също се включи в офанзивите, като президентът Еманюел Макрон съобщи, че Париж и съдружниците му не могат „ да толерират да се банализира използването на химически оръжия ".

За момента трите страни не възнамеряват други офанзиви на територията на Сирия, само че остават в подготвеност.

Реакцията на Русия, която поддържа режима на Башар Асад, не закъсня – Москва привиква Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да обсъдят „ нападателните дейности на Съединени американски щати и техните съдружници ".

Според съветския президент Владимир Путин за офанзивата на Съединени американски щати, Англия и Франция е употребена инсценировка на приложимост на отровни субстанции против гражданското население, визирайки хипотетичната офанзива в Дума.

Председателят на комисията на Съвета на федерацията за отбрана на държавния суверенитет Андрей Климов съобщи, че директен боен конфликт сред Русия и Съединените щати в Сирия няма. По време на ракетната офанзива Западът „ се бил постарал " да не засегне военните бази на Руската федерация.

Международните реакции

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поддържа ударите, нанесени от западните сили. Той добави, че Европейски Съюз ще бъде дружно със съдружниците си „ на страната на справедливостта ".

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поддържа ударите по сирийските държавни цели. Той е безапелационен, че за НАТО потреблението на химически оръжия е неприемлива.

Холандският министър председател Марк Рюте също поддържа военната акция в Сирия. Той дефинира химическите офанзиви като „ съществено закононарушение, което интернационалната общественост не може да одобри ".

Атаките бяха подкрепени също от Канада, Япония и Турция.

Иран остро осъди нападението, а коментар от Китай към момента няма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР