Русия спря днес газовите доставки за Европа по Северен поток-1“,

...
Русия спря днес газовите доставки за Европа по Северен поток-1“,
Коментари Харесай

„Газпром“ спря преноса по най-големия газопровод към Европа и ожесточи икономическата битка между Москва и Брюксел

Русия спря през днешния ден газовите доставки за Европа по „ Северен поток-1 “, главния газопровод, по който се придвижва съветски газ за Европа. Капацитетът му е 55 милиарда куб. метра на година. Така Москва ожесточи икономическата борба сред Москва и Брюксел и усили вероятностите за криза и ограничение на потреблението на сила в някои от най-богатите страни в района, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Прекъсването на работата на „ Северен поток 1 “ за ремонт значи, че няма да тече газ към Германия от 01:00 ч. по Гринуич през днешния ден, 31 август, до 01:00 ч. по Гринуич на 3 септември, сподели съветският държавен енергиен колос „ Газпром “.

Данните от входните точки, свързващи „ Северен поток-1 “ с немската газова мрежа през Балтийско море потвърдиха, че рано през днешния ден потокът е намалял до нула. Данни на оператора на „ Северен поток-1 “ демонстрираха, че потоците фрапантно са намалели в интервала 03:00-04:00 ч. централноевропейско време (01:00-02:00 ч. по Гринуич) спрямо час по-рано.

Европейските държавни управления се притесняват, че Москва може да удължи спирането в отговор на западните наказания, наложени й след нахлуването в Украйна, и упрекнаха съветския президент Владимир Путин, че употребява енергийните доставки като оръжие за водене на война. Москва отхвърля да прави сходно нещо.

Временното прекъсване на доставките е належащо за техническо обслужване и планови профилактични работи на единствения работещ още компресор, съобщи ТАСС, цитирайки информация от „ Газпром “. Там означиха, че компанията „ Сименс “ би трябвало да прави сходно обслужване на елемента на всеки 1000 часа. Когато работата приключи и в случай че няма механически проблеми с оборудването, превозът на газ ще бъде обновен до равнището от 33 милиона кубични метра дневно, отбелязва ТАСС.

За разлика от 10-дневната профилактика на „ Северен поток-1 “ предишния месец идните ремонтни и други действия бяха оповестени преди по-малко от две седмици и се правят от „ Газпром “, а не от „ Северен поток AG “.

Доставките на съветски газ за Европа се затрудняват единствено от софтуерни проблеми, породени от западните наказания, сподели през вчерашния ден пред кореспонденти представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от РБК.

„ Европейските страни, Канада, Съединени американски щати, Англия постановиха наказания, които не разрешават осъществяването на естествена поддръжка и поправки, а също по този начин не разрешават законово споразумяване на връщането на нужните елементи на местата им на употреба. Няма други спънки Русия да извърши отговорностите си “, изясни представителят.
Шолц: Можем да се оправим със заканите от страна на Русия
Във връзка с тридневната „ техническа профилактика “ на „ Северен поток “ немският канцлер Олаф Шолц побърза да съобщи по-рано във вторник, че страната му към този момент е в доста по-добра позиция, с цел да противодейства на заканите от страна на Русия, по-специално на газовата рецесия.

Германия е мощно подвластна от съветския газ, а доставките й мощно понижиха от началото на войната в Украйна на 24 февруари. Правителството одобри серия ограничения за спестовност на запаси, включващи засилена приложимост на въглища, понижаване на потреблението на публичните здания и рекомендации за фирмите.

„ Можем да се оправим със заканите, пред които сме изправени, от страна на Русия, която употребява да вземем за пример газа като част от личната си тактика във войната против Украйна “, посочи Шолц.
Въпреки глобите: „ Газпром ” се похвали с рекордна чиста облага от 2,5 трилиона рубли
Руската енергийна компания „ Газпром “ заяви, че през първото полугодие на тази година е записала рекордна чиста облага от 2,5 трилиона рубли, съобщи ТАСС, като се базира на заместник-ръководителя на холдинга Фамил Садигов.

„ Въпреки санкционния напън и неподходящата външна среда през първото полугодие на 2022 година компанията „ Газпром “ показва рекордни индикатори, що се отнася до приходите и чистата облага според Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО) “, съобщи Садигов.

„ Чистата облага е 2,5 трилиона рубли. След нанасянето на корекции по непаричните пера, включени в настоящата дивидентна политика на компанията, размерът на дивидентната база е в размер от 2,4 трилиона рубли “, посочи заместник-ръководителят.

По-рано съветът на шефовете на „ Газпром “ предлагаше дивидентите за първото полугодие да бъдат по 51,03 рубли на акция или общо 1,208 трилиона рубли.

„ В бъдеще считаме да се придържаме към настоящата дивидентна политика и да предложим на съвета на шефовете да бъдат изплатени не по-малко от 50 % от поправената чиста облага “, сподели още Садигов.

Междувременно „ Газпром “ заяви нощес, че изцяло е спрял доставките на газ за френската компания Engie заради ненапълно заплащане за доставките през юли, съгласно канала Telegram на съветската компания – откакто в началото ги понижи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР