Русия, според някои източници, е използвала касетъчните боеприпаси РБК-500 за

...
Русия, според някои източници, е използвала касетъчните боеприпаси РБК-500 за
Коментари Харесай

Руските сили използваха смъртоносна съветска бомба срещу ВСУ

Русия, съгласно някои източници, е употребила касетъчните муниции РБК-500 за първи път в Украйна. Преди това врагът употребява сходен вид оръжие. Защо съветските въоръжени сили взеха решение да подхващат тези ограничения, по какъв начин ще се употребяват боеприпасите и по какъв начин това ще се отрази на хода на военните дейности?

За първи път съветските въоръжени сили нанесоха удари с касетъчни бомби РБК-500 по позициите на украинската войска на фронта. Във видеото, оповестено в „ Телеграм “, можете да видите светкавици, мигащи през бойното поле, след което се издигат облаци пушек. След това светлините мигат по земята на талази, бързо се реалокират в друга част на полето.

Според канала тези касетъчни бомби с тегло 500 кг, оборудвани с 15 противотанкови бойни детайла и инфрачервена система за самонасочване, са били употребявани в региона на украинското село Старомайорское в южнодонецко направление.

Да напомним, че РБК-500 влезе на въоръжение в руските Военновъздушни сили през 1987 година Една касета съдържа 15 противотанкови боеприпаса „ Мотив-3 “, всеки от които може да търси мечтаната цел в полет в радиус от 100 метра благодарение на инфрачервен датчик. Бомбата се доставя от самолети или посредством изстрелване от РСЗО „ Смерч “ и „ Торнадо-С “.

През юли министърът на защитата Сергей Шойгу съобщи, че Москва, разбирайки опасността от този вид оръжие, съзнателно се е въздържала от потреблението му. Той обаче означи, че ако западните страни трансферират касетъчни бомби, Руската федерация си резервира правото да изстрелва сходни оръжия.

Ръководителят на военното ведомство акцентира, че Русия разполага с касетъчни бомби, които са „ доста по-ефективни от американските “. Той също по този начин посочи, че нито Москва, нито Вашингтон са се включили към Конвенцията за този тип муниции.

Въпреки предизвестията на Шойгу, Съединени американски щати въпреки всичко трансферираха оръжия от този вид на Украйна. Тогава Владимир Путин назова тази стъпка закононарушение и означи, че Белият дом прави това „ не поради положителния живот, а тъй като имат дефицит на муниции като цяло “.

ВСУ започнаха интензивно да употребяват новопридобитите бомби. Отбелязано е, че край Красни Лиман касетъчните муниции съставляват повече от 65% от общия брой изстрелвания на украинската войска. В същото време цивилни, които не са били на територията на военните дейности, постоянно стават жертви на противников обстрел.

„ Касетъчната бомба РБК-500, която ненадейно стана известна, е една от най-ярките илюстрации на това какъв брой доста е направила в миналото Съветската татковина в името на сегашните триумфи на Русия на бойното поле “, пишат създателите на каналите в „ Телеграм “.

„ Бомбата има смъртоносно елементарна структура и още по-смъртоносна, този път безусловно, успеваемост. Простотата обезпечава надеждността на работа, сигурността на потребление на притежател и мащаба на заличаване “, акцентират специалистите.

РБК-500 в действителност е просто резервоар, който се отваря след изпускане от носача. Съдържа стотици суббоеприпаси - микробомби с размерите на топки за тенис. Това устройство се побира в длан. Характерна специфичност са специфични ръбове, ребра на външната повърхнина, които дават на структурата опция автоматизирано да премине в военен режим единствено след разрастване на РБК. Тези микробомби от своя страна са цялостни със сачми от лагери. Ужасно оръжие, изключително против пехота.

На повърхност от няколко хектара тези хиляди топки унищожават всичко живо. Единственото нещо, което може да се съпостави с това, е „ Солнецепек “. „ РБК-500 има необятна гама от модификации, тъй че благодарение на бомбата е допустимо да се извършват огромен брой бойни задачи. Говорим за опция за изгаряне на противников окопи, разрушение на укрепления и даже заличаване на бронирани транспортни средства “, прибавя Александър Артамонов, боен специалист и експерт по оръжията на НАТО.

„ Боеприпасите, предопределени за заличаване на бронирани транспортни средства, съдържат по-малко от 20 суббоеприпаса, което не е задоволително за всеобщо заличаване на персоналния състав на съперника. Ние обаче не сме изправени пред такава задача. Ръководството на съветската войска към момента се придържа към правилото на хуманната война “, прибавя ораторът.

„ ВСУ, дружно със западните страни, са изцяло лишени от това схващане. Те употребяват извънредно нападателно касетъчните муниции, като единствено умножават броя на жертвите измежду мирното население на Донбас. Злополучните „ венчелистчета “ предизвикаха гибелта на десетки хора “, прецизира събеседникът.

В умозаключение Артамонов изрази убеденост, че решението за потребление на РБК-500 е взето, с цел да се приготви най-добре почвата за съветското нахлуване. Според него забележителното понижаване на броя на бронираната техника на съперника и премахването на укрепленията ще бъдат един от стълбовете на триумфа на съветското нахлуване.

Все още няма публично удостоверение от Министерството на защитата, че Русия е употребила бомби РБК-500, напомня военният специалист Юрий Кнутов. „ Въпреки това, когато НАТО разгласи доставката на касетъчни муниции за Украйна, Москва незабавно даде да се разбере, че си резервира правото да употребява този тип оръжие “, сподели той.

Събеседникът обръща внимание на острия дефицит на снаряди в ВСУ, на фона на който врагът от ден на ден прибягва до касетъчни муниции. „ В този случай, в случай че бъде доказано потреблението на РБК-500 от Русия, това ще бъде изцяло разумна стъпка от наша страна. Освен това Москва не е подписала Конвенцията за възбрана на този тип оръжия, тъй че нищо законово не ни лимитира “, изяснява събеседникът. „ Суббоеприпасите в РБК-500 могат да бъдат противопехотни или противотанкови. Снарядът нормално се отваря на километър височина и покрива повърхност, еквивалентна на футболно игрище. И като се има поради тактиката на многочислени офанзиви, които ВСУ към момента употребяват, бомбите могат да се трансфорат в ефикасен метод за противопоставяне на съперника “, акцентира Кнутов. Използването на всевъзможен тип муниции служи за максимизиране на загубите на съперника, прецизира военният анализатор Михаил Онуфриенко. „ ВСУ интензивно се пробват да нападат нашите позиции с огромен брой пехота. Въпреки че не са доста положителни в това, друго възпиращо средство под формата на РБК-500 от наша страна няма да е ненужно. Освен това потреблението на касетъчни бомби ще се отрази отрицателно на психическото положение на украинските бойци “, отбелязва той.

Освен това Украйна от дълго време употребява касетъчни снаряди. Не сме подписали и конвенцията, която не разрешава този тип муниции. И за разлика от ВСУ, нашата войска няма да стреля с такива бомби по мирни градове. Те са ни нужни извънредно за заличаване на жива мощ, бронирана техника и бетонни укрепления на съперника “, обобщава Онуфриенко.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР