Русия спира участието си в Нов СТАРТ. Няма смисъл да

...
Русия спира участието си в Нов СТАРТ. Няма смисъл да
Коментари Харесай

Вашингтон се наигра и завърши мача

Русия стопира присъединяване си в Нов СТАРТ. Няма смисъл да чакаме Съединени американски щати да модернизират нуклеарния си боеприпас. Невъзможно е да се договаря с сътрудник, който играе двойна игра.

Трябваше да се случи. След диверсията против „ Северен поток “, откакто се откри, че Съединени американски щати са директно забъркани в опитите на въоръжените сили на Украйна да нанесат удари по съветската стратегическа авиация и създават нови нуклеарни оръжия, Русия реши да приключи присъединяване си в Договора за стратегически настъпателни оръжия. За което заяви Владимир Путин в посланието си до Федералното заседание.

И надали подобен поврат на събитията се е харесал Вашингтон. Освен това даже в този момент равнището на съоръжение на съветските нуклеарни сили със модерни оръжия надвишава 91%. Но дано подчертаем още един път: нуждата да се тревожим за личната си сигурност беше подбудена извънредно от искрено враждебните дейности на Съединените щати.

И когато Вашингтон най-сетне разбра, че са „ прекалили “, бяха направени няколко опита за договаряния с Москва. Естествено, при американски условия. Факт е, че Съединени американски щати се нуждаят от време за надграждане на нуклеарния си капацитет и Вашингтон разчита на СТАРТ-4. Не доста остроумен трик...

Производствен безпорядък

В началото на февруари на площадката на Американската асоциация за надзор на въоръженията, където по видеовръзка участваха и съветски специалисти, американската страна прикани за неотложно започване на договаряния по нов контракт СТАРТ-4, защото предходният изтича през 2026 година

Разбира се, пацифизмът на американците няма нищо общо, във Вашингтон се опасяват единствено от едно нещо - съветския нуклеарен боеприпас, с който би трябвало да се преценяват. А това не се харесва на една изключителна нация, привикнала да ръководи света.

Припомняме, че всеобщото произвеждане на нуклеарни бойни глави в Съединени американски щати беше спряно през 1989 година, когато ФБР нахлу в завода Роки Флетс в Колорадо. Течове и замърсяване с радиоактивни материали от тази централа в близкия регион са регистрирани още през 60-те години на предишния век.

През 1989 година, заради софтуерни нарушавания в завода, хромна киселина попада в колектора за битова вода на града. ФБР стартира лично следствие, което завърши през 1992 година с признаването на оператора Рокуел за отговорен в 10 екологични закононарушения.

През същата година централата беше затворена, мащабът на замърсяването беше толкоз голям, че трябваше да бъдат разрушени повече от 800 здания, повече от 21 тона радиоактивни материали трябваше да бъдат преместени, повече от 1,3 милиона кубични метра боклуци бяха отстранени и други над 72 милиона литра рециклирана вода. Процесът на разчистване е приключен едвам през 2005 година и коства 7 милиарда $.

В момента в Съединени американски щати е останала единствено една лаборатория в Лос Аламос, където е допустимо да се манипулират нуклеарни бойни глави. От 2007 година до 2011 година там са направени общо 29 модернизации на нуклеарни бойни глави за ракети с подводни лодки, а от 2013 година производството е спряно заради неспазване на разпоредбите за работа с радиоактивни материали.

Нови нуклеарни уреди

Но през 2021 година работата е обновена и през юни същата година Националната администрация за нуклеарна сигурност (NNSA) разгласи завършването на първата рационализация на бойни глави за ракети, изстрелвани от подводници, въпреки и с година забавяне и няколкостотин милиона $ над бюджета.

Броят на зарядите, подлежащи на рационализация, не е посочен в отворените източници. Въпреки това беше контрактувано, че модернизацията ще засегне цялата нуклеарна триада. Така през 2022 година трябваше да се извърши модернизацията на авиобомби, модернизацията на нуклеарните бойни глави за крилатите ракети беше планувана за 2025 година, а за междуконтиненталните ракети със силово базиране - през 2030 година

Според Бюлетина на атомните учени през днешния ден в Съединени американски щати има към 3800 нуклеарни бойни глави, които са на възраст сред 30 и 40 години. Американски учени неведнъж са провеждали изследвания за издръжливостта на съществуващите нуклеарни оръжия. През 2003 година след изследване NNSA дефинира минималния период на употреба на нуклеарните оръжия на 45 години от датата на произвеждане.

През 2019 година, по самодейност на администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, NNSA получи инструкции да възобнови производството на нуклеарни оръжия до 80 броя до 2030 година

Тогава в прессъобщение на организацията беше посочено, че тя ще възвърне такова произвеждане „ заради стареенето на плутониеви заряди и нуждата от модернизиране на нуклеарния боеприпас, защото в продължение на съвсем три десетилетия Съединените щати не бяха в положение да създават бойни глави в количествата, нужни за струпване на ресурси от нуклеарно оръжие ”.

Недовършеният цех за MOX в Савана Ривър, Южна Каролина, беше определен за първото ново място за произвеждане на нуклеарни оръжия. Тази централа се строи от 2007 година като част от руско-американското съглашение за заличаване на плутоний, само че планът беше спрян през 2018 година, защото изискваше спомагателни 13 милиарда $ и изоставаше с 32 години от графика.

Въпреки че съгласно проекта заводът беше подготвен на 70%, само че за довеждане докрай на строителството, поправяне на разпознатите дефекти в дизайна и поддържане на функционалността ще са нужни от 30 до 50 милиарда $.

Тук би трябвало да се означи, че Русия построи подобен цех с реактор БН-800 за МОКС-гориво в град Железногорск за 5 години, пускът беше осъществен през 2015 година

Вторият цех за произвеждане на нуклеарни оръжия ще бъде разширена част от към този момент съществуващата лаборатория в Лос Аламос. Новите здания обаче ще изискват спомагателна сеизмична отбрана - както се оказа, тази зона е тектонично нестабилна. Строителите на първата свръхсекретна нуклеарна лаборатория в Съединени американски щати не са взели поради този значим миг.

Същата Американска асоциация за надзор на оръжията означи през юни 2020 година, че разширението на лабораторията в Лос Аламос не е най-хубавият вид, защото там постоянно се записват разнообразни нарушавания на сигурността при работа с радиоактивни материали. Например в радиологична лаборатория, издигната на цена от един милиард $, през 2019 година породи теч, обвързван с планов недостатък в тръбопроводната система.

Разбира се, това може да се одобри за смешка, само че се показва, че в лабораторията липсва дипломиран личен състав, " който да знае по какъв начин да борави с плутония, тъй че инцидентно да не доближи сериозна маса и да стартира неконтролирана верижна реакция ".

Първоначално NNSA трябваше да създаде подробна оценка на разноските и график за производството на нови нуклеарни оръжия още през септември 2025 година, с стартирането на пилотна индустриална линия през 2024 година До 2026 година Лос Аламос трябваше да създава минимум 30 нуклеарни оръжия годишно, а Савана-Ривър най-малко 50 до 2036 година

Надпревара с времето

Въпреки това през януари 2023 година Службата за отчетност на държавното управление, оценявайки цената на централите на 30 милиарда $, разгласи, че NNSA не съблюдава крайните периоди и оценката на плана непрестанно се усилва.

На 8 февруари заместник-министърът на енергетиката на Съединени американски щати по нуклеарната сигурност Джил Хруби призна, че проектите за произвеждане на нови нуклеарни оръжия до 2030 година са непостижими.

„ Необходими са нов индустриален потенциал и нововъведения, до момента в който заменяме от ден на ден и повече съставни елементи “, сподели тя.

На 14 февруари Джил Хруби, говорейки като представител на NNSA на годишната среща на върха за нуклеарно въздържане, разгласи сложната нуклеарна обстановка в света по отношение на началото на съветската СВО в Украйна. Ето за какво, сподели тя, днешният миг изисква от Съединените щати да бъдат дейни и способни да се приспособяват към бързо изменящите се условия.

Освен това, означи тя, би трябвало да се има поради, че Китай интензивно развива нуклеарната си стратегия и ще усили броя на нуклеарните заряди от 400 сега до 1500 единици до 2035 година

" Индустрията обаче се бори, защото фокусът на NNSA се измести от производството към просто обслужване на нуклеарния боеприпас ", добави тя.

" Много от нашите индустриални мощности са атрофирали, са остарели или изцяло са изчезнали през последните тридесет години, " споделя Джил Хруби.

„ Настоящата интернационална среда и възходящата възраст на нашите ресурси от нуклеарни оръжия вършат обстановката неустойчива ", счита експертката.

Тази обстановка в американския нуклеарен комплекс е обвързвана със съществени проблеми, към които служителят на NNSA отдаде дефицита на работна ръка. През 2022 година съкращенията надвишиха нормалния % с 10%. Около 16% от чиновниците на NNSA имат право да се пенсионират в този момент и се чака този брой да нарасне до към 36% доникъде на десетилетието.

„ Напускането на опитни старши чиновници, някои от които са заемали голям брой позиции в предприятието, значи загуба на институционална памет, механически умения и лидерски качества “, споделя Хруби.

Освен това проблемите с веригата за доставки и нарасналата инфлация към този момент отложиха графиците и усилиха разноските за настоящи инфраструктурни планове.

Джил Хруби заяви, че през последните две години за първи път е било допустимо да се надстрои нуклеарна бойна глава за ракета с морско изстрелване и въздушна бомба и двете стратегии се извършват в сходство с графика на Министерството на защитата.

Продължава работата по разновидностите за рационализация на нуклеарни бойни глави за крилати ракети, а за междуконтиненталните балистични ракети планът за рационализация е на ранен стадий на планиране.

Съвсем явно е, че в този момент Съединените щати се намират в много сложна, въпреки и не сериозна обстановка. Според бюлетина на американските атомни учени " Ядрени сили на Съединени американски щати - 2020 ", техният боеприпас е съдържал към 5800 бойни глави. От тях 1750 са били на бойно дежурство, 2050 са били държани от Пентагона в запас, а почти 2000 са били пенсионирани.

Има обаче и други данни. И по този начин, в края на 2019 година Питър Фанта, заместник-помощник-министър на защитата на Съединени американски щати по нуклеарните въпроси, сподели, че нуклеарният боеприпас на Америка е малко под 4000 бойни глави.

Въпреки това към 3800 американски нуклеарни бойни глави са създадени преди 30 до 40 години и NNSA е определила най-малък период на употреба от 45 години за нуклеарни бойни глави.

Разбира се, в този момент те работят по въпроса за удължение на периода на употреба на бойните глави, само че в случай че имаше цялостна убеденост в триумфа на това, Съединени американски щати нямаше да основават десетгодишна изследователска стратегия по този въпрос и нямаше да се насочат към СТАРТ-4.

Оказва се, че през идващите няколко години забележителна част от нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати може да не е боеспособен. Ето за какво NNSA ще построи фабрики за произвеждане на нови нуклеарни заряди, само че се признава, че те ще би трябвало да създадат това безусловно от нулата, даже и в изискванията на намаляваща подготовка на работния личен състав.

Това е единствената причина, заради която Американската асоциация за надзор на въоръженията толкоз настойчиво упорства за договаряния с Русия по контракта СТАРТ-4, където рестриктивните мерки и инспекциите да се разширят освен върху нуклеарните оръжия на бойно дежурство на стратегическите сили, само че и върху тактическите нуклеарни оръжия и зарядите, които са на предпазване.

Но Русия към този момент имаше доста благоприятни условия да се увери, че е по-скъпо да договаря с подобен лицемерен сътрудник като Съединените щати.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР