Русия спира газовите доставки за Финландия от събота сутринта, съобщи

...
Русия спира газовите доставки за Финландия от събота сутринта, съобщи
Коментари Харесай

Русия спира газа на Финландия, Словакия откри сметка в Газпромбанк

Русия стопира газовите доставки за Финландия от събота сутринта, заяви финландската компания " Газум ", представена от

Днес компанията е получила писмо от " Газпром износ ", в което се споделя, че доставките стопират в събота в 4:00 часа сутринта локално време.

От финландската " Газум " показват, че ще продължат да доставят газ на своите консуматори от други източници през Балтийския конектор.

От управлението на компанията декларират, че Финландия деликатно се е готвела за този миг, тъй че да няма спиране на доставките на природен газ за потребителите през идващите месеци.

" Газпром " стопира доставките до Финландия заради същата причина, поради която спря доставките и до България - отвод на Финландия да заплаща в рубли за съветското синьо гориво.

Финландия внася по-голямата част от газа си от прилежаща Русия, само че газът съставлява единствено към 5% от годишното енергийно ползване, отбелязва Ройтерс.
Словакия отвори сметка в " Газпромбанк "
Междувременно стана ясно и че словашката газова компания SPP отворила сметка в рубли в " Газпромбанк " и заяви, че е платила в евро за доставката на съветски природен газ и по този начин на процедура одобри настояването на Москва за схемата на заплащанията по доставките на синьо гориво.

Европейската комисия разгласи, че страните членки могат да продължат да купуват съветски природен газ, без да нарушават глобите против Русия. Същевременно Брюксел предложи да не се отварят сметки в рубли в " Газпромбанк ", както желае Кремъл, само че не сподели категорично, че това нарушава наложените наказания.

От словашката компания SPP оповестиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се прави в този миг и е отвън контрола на Братислава.

От " Газпром " отхвърлиха коментар. Вчера съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че половината от 54-те клиенти на " Газпром " към този момент са разкрили сметки в рубли в " Газпромбанк ".

SPP е главният вносител на газ в Словакия и обезпечава към 60% от вътрешното ползване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР