Русия спира доставките на природен газ за Полша в сряда

...
Русия спира доставките на природен газ за Полша в сряда
Коментари Харесай

"Газпром" спря газа на Полша в нарушение на договора

Русия стопира доставките на природен газ за Полша в сряда сутринта,. По този метод енергийният спор сред Европейски Съюз и Москва поради войната в Украйна навлиза в нова фаза. Решението на президента Владимир Путин идва, откакто във вторник държавното управление във Варшава глоби " Газпром " дружно с още съветски компании и олигарси, като в това време удостовери, че няма да заплаща за доставките в рубли.

Така Русия извършва заканата си да спре снабдяването за страните, които отхвърлят настояването на Кремъл за заплащане в рубли. Досега единствено Унгария разгласи, че ще заплаща доставките в рубли, като разгласи, че в новия контракт с " Газпром " съществува такава опция. В края на предходната седмица Европейската комисия разгласи още веднъж, че това би било нарушаване на глобите против Русия. Полша е една от страните, които най-силно подлагат на критика съветската инвазия в Украйна и упорстват за енергийни наказания против Москва, в това число прекъсване на доставките на газ и нефт.

Късно във вторник стана ясно, че " Газпром " е уведомила и " Булгаргаз ", че от 27 април стопира доставките за страната. От българската компания оповестяват, че са изпълнили изцялo зaдължeниятa cи и са извъpшили вcичĸи плaщaния, изиcĸвaни пo нacтoящия дoгoвop, cвoeвpeмeннo, cтpиĸтнo и в cъoтвeтcтвиe c нeгoвитe ĸлayзи.
Реклама Заплахи
Основният газов снабдител на Полша PGNiG заяви, че е бил информиран за прекъсване на всички доставки от сряда. От своя страна по-рано денем " Газпром " е предизвестила, че Полша би трябвало да заплати за доставките си в съветска валута.

" Мога да потвърдя, че получихме такива закани от " Газпром ", които са свързани, наред с други неща, с методите на заплащане ", сподели министър председателят Матеуш Моравецки във вторник. " Полша се придържа към споразуменията и може би Русия ще се опита да накаже Полша ", спирайки доставките, добави той.

Правителството разгласи, че страната разполага с задоволителни доставки на газ, с цел да се оправи с спирането, и упрекна " Газпром " в нарушаване на контракта.

Във вторник Полша наложи наказания на 50 съветски компании и олигарси поради войната в Украйна. Освен " Газпром ", измежду тях са производителят на торове Akron и фирмите за търговия с въглища SUEK Polska и KTK Polska. В Полша " Газпром " има миноритарен дял от газовата компания EuRoPol Gaz, както и сектора от газопровода " Ямал ".
Реклама Газът нарастна
След новата цената на в Европа скочи - фючърсите в европейския газов хъб TTF в Нидерландия набъбнаха със 17% до 108.45 евро за Mwh, преди растежът да се успокои до към 6%. Според полският уебсайт Onet държавното управление е основало спешен щаб, като по неофициална информация в петък е изминал срокът за заплащането на газа в рубли.

Полша е подготвена за възможни съкращения на доставките на газ и потребителите няма да пострадат от дефицит във вторник, сподели Ивона Доминиак, говорителка на газовия систематичен оператор Gaz System, пред Bloomberg.

От години Полша поставя старания да се откаже от съветския природен газ и по-рано през годината съобщи, че няма да възобнови дълготрайния контракт за доставка с " Газпром ", който изтича в края на 2022 година Една от вариантите на страната е газопроводът Baltic Pipe, чието строителство напредва доста през последните месеци. Очаква се тръбата, по която ще се транзитира природен газ от Норвегия, да проработи още тази есен.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР