Русия смята за напълно реалистично включването на Гърция в Турски

...
Русия смята за напълно реалистично включването на Гърция в Турски
Коментари Харесай

Путин: Реалистично е Гърция да се включи в проекта Турски поток

Русия счита за изцяло реалистично включването на Гърция в " Турски поток ", заяви РИА Новости.

" Русия е подготвена да прегледа опцията и смята за изцяло реалистично включването на Гърция към " Турски поток ", съобщи съветският президент Владимир Путин.

" Относно енергомаршрутите към този момент споделих одеве, намекнах, че сме подготвени за реализирането, взаимно с Гърция, на огромни инфраструктурни енергийни планове. Това се отнася и за опцията за включване на Южна Европа през Гърция към " Турски поток. " Ние обсъждаме това с турските ни сътрудници и с гръцките. Това е изцяло евентуално ", добави още Путин.

" Там към този момент е издигнат газопровод от Гърция към Италия. Тръба има, а газ няма. Но ще помислим дружно по въпроса по какъв начин да напълним този маршрут с действителна продукция. Това е въпрос, изискващ настрана разглеждане. Преди всичко от позиция на икономическата целенасоченост за участниците в икономическата активност, включително и съветските. Но това е изцяло допустимо. Не го изключваме ", изясни още съветският президент.

От своя страна гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи следното: " Обсъдихме новата енергийна карта, която се образува в Източна Европа със строителството на " Северен поток " 2 и опциите за продължаването на " Турски поток " през Гърция в Италия и нататък в Европа. Това е план, който в комбиниране с други покачва ролята на нашата страна Гърция в районния енергиен възел. "

Припомняме, че гръцкият министър председател е на посещаване в Москва. В Кремъл разчитат, че тази среща ще постави завършек на сложния интервал в връзките сред двете страни, обвързван с дипломатически скандал, съобщи съветникът на съветския държавен глава Юрий Ушаков, съобщи БГНЕС. Това ще бъде първата среща на Путин и Ципрас през тази година.

На 22 март в телефонен диалог гръцкият министър председател поздрави стопанина на Кремъл с неговото преизбиране на поста президент. През предходната година те се срещнаха на 14 май 2017 година по време на интернационалния конгрес в Пекин. През май 2016 година Путин беше на публично посещаване в Гърция, а също по този начин взе участие в празненства на Атон, свързани с 1000-годишнината на съветското монашество в Света гора.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР