Русия ще започне съдебна процедура, ако бъде обявена в дефолт

...
Русия ще започне съдебна процедура, ако бъде обявена в дефолт
Коментари Харесай

Русия ще се обърне към съда, ако бъде обявена в дефолт

Русия ще стартира правосъдна процедура, в случай че бъде оповестена в дефолт от Запада, съобщи в изявление за в. "Известия " министърът на финансите Антон Силуанов, представен от Франс прес. Той сподели това, откакто в събота страната беше сложена в "селективен " дефолт от интернационалната рейтингова организация "Стандард енд Пуърс " (Standard&Poor's Global Ratings).
Силуанов посочи, че Москва ще отиде в съда, защото е взела всички нужни ограничения, с цел да се увери, че вложителите получават заплащанията си. Той добави, че в съда ще бъдат показани платежните нареждания, потвърждаващи напъните да се заплати както във валута, по този начин и в рубли. Министърът не посочи към каква инстанция ще се обърне Русия.
Агенция "Стандард енд Пуърс " намали в събота оценката си за Русия по заплащания в непозната валута до "селективен дефолт " ( "SD " - последна степен преди "дефолт "), откакто предходната седмица Москва заплати в рубли доларов дълг. Оценката за заплащанията на Русия в рубли остава непроменена - CC (латински букви), т. е. спекулативно ниво с висока накърнимост.
По думите му страната се е пробвала добросъвестно да заплати на външните си кредитори посредством трансфер в непозната валута, само че Западът преднамерено води политика за основаване на неестествен дефолт посредством всевъзможни средства.
"Ако против нашата страна се води икономическа и финансова война, длъжни сме да реагираме, като в това време изпълняваме отговорностите си ", добави Силуанов.
Министърът уточни, че външният дълг на Русия е към 4.500 до 4.700 трилиона рубли (около 52 милиарда $ по настоящия курс) или 20 % от общия дълг.
Както всички страни, Русия взима заеми под форма на облигации, постоянно в долари, и би трябвало постоянно да заплаща лихви и да връща капитал по тях.
Дадена страна се счита в дефолт, когато не е в положение да извършва уговорките си към своите кредитори.
Но от предишния понеделник Вашингтон към този момент не позволява на Русия да заплаща дълга си в долари, държани в американски банки. Затова банка "Джей Пи Морган " (JPMorgan) блокира заплащане на Москва.
Руското министерство на финансите след това разгласи, че е платило в рубли дълг от 650 милиона $ с падеж към 4 април.
Руската страна към този момент не желае да издава повече държавни облигации предвид на икономическите наказания, наложени поради продължаващата война в Украйна, съобщи Силуанов пред "Известия ", представен от ДПА.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР