Русия ще спре да продава петрол на страни, които налагат

...
Русия ще спре да продава петрол на страни, които налагат
Коментари Харесай

Русия ще спре петрола за страните, определили таван

Русия ще спре да продава нефт на страни, които постановат тавани на цените на съветските енергийни запаси, предава Reuters. Според Москва такива тавани биха довели до забележителна дестабилизация на световния петролен пазар.

Компаниите, които постановат таван на цените, няма да бъдат измежду получателите на съветски нефт “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти в конферентен диалог

Така той поддържа мненията, направени в четвъртък от вицепремиера Александър Новак.

Ние просто няма да си сътрудничим с тях на непазарен принцип “, сподели Песков.

Министрите на финансите от Групата на седемте най-развити стопански системи (G7) трябваше да се срещнат виртуално в петък и се очакваше да утвърдят проектите си за налагане на таван на цените върху покупките на съветски нефт за понижаване на приходите, изтичащи към Москва.

По-рано тази година Европейският съюз наложи частична възбрана върху закупуването на съветски нефт, която съгласно Брюксел ще спре 90% от износа на Русия за 27-членния блок, когато влезе напълно в действие.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели в петък, че е време Европейски Съюз да обмисли сходна горна граница на цените за покупките на съветски газ.

Песков сподели, че европейските жители заплащат цената за сходни дейности, наложени в отговор на военната акция на Москва в Украйна.

Енергийните пазари са в тресчица. Това е основно в Европа, където антируските ограничения доведоха до обстановка, в която Европа купува полутечен природен газ (LNG) от Съединените щати за доста пари – неоправдани пари. Американските компании стават все по-богати, а европейските данъкоплатци стават все по-бедни “, сподели Песков.

Русия изследва по какъв начин таванът на цените на нейния експорт на нефт може да повлияе на нейната стопанска система, сподели Песков.

Едно нещо може да се каже с убеденост: сходен ход ще докара до забележителна дестабилизация на петролните пазари.

Преди Русия да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна през февруари, Европа е била дестинация за съвсем половината от съветския експорт на недопечен нефт и петролни артикули, съгласно Международната организация по енергетика.

Блокът е внасял 2.2 милиона барела дневно (bpd) недопечен нефт, 1.2 милиона барела дневно рафинирани артикули и 0.5 милиона барела дневно дизел през 2021 година, като Германия, Полша и Холандия са най-големите клиенти.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР