Русия ще разположи тактическо ядрено оръжия в Беларус. Президентът Владимир

...
Русия ще разположи тактическо ядрено оръжия в Беларус. Президентът Владимир
Коментари Харесай

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

Русия ще разположи тактическо нуклеарно оръжия в Беларус. Президентът Владимир Путин съобщи, че към този момент са реализирани всички договорености с беларуския му сътрудник Александър Лукашенко. Той напомни, че Съединени американски щати от години разполагат личните си атомни бомби на съюзническа територия, по тази причина и Русия с действието си няма да наруши интернационалното право. 
Владимир Путин посочи, че Русия е помогнала на Беларус да преоборудва 10 самолета в носители на подобен вид оръжие и че е предала на Минск и ракетен комплекс " Искандер ", който също може да бъде оборудван с нуклеарни глави.
Русия ще приключи построяването на вместилище за тактически нуклеарни оръжия в Беларус до 1 юли, съобщи Путин. Същевременно Москва няма да предава контрола над оръжията на Минск.
След разделянето на Съюз на съветските социалистически републики нуклеарните оръжия, ситуирани в новите самостоятелни страни, като Беларус, Украйна и Казахстан, бяха върнати в Русия.
Решението за разполагане на нуклеарни оръжия в Беларус е взето дефинитивно, откакто Англия разгласи желанието си да даде на Украйна снаряди с обеднен уран. Москва реагира извънредно остро, като упрекна Лондон в нуклеарна ескалация и даде обещание ответни ограничения. Зам.-секретарят на съветския Съвет за национална сигурност Дмитрий Медведев по-рано съобщи, че опасността от нуклеарен спор в света във връзка със обстановката в Украйна не е минала и даже се е нараснала.
Последва незабавна реакция от Запада на решението на Путин. Пентагонът побърза да съобщи, че то не значи, че Русия е подготвена да употребява нуклеарно оръжие. Германия го дефинира като " детайл от нуклеарния шантаж ". Съветникът в украинското президентство Михаил Подоляк прикани Европа да наложи нови наказания на Москва и Минск, в случай че решението бъде приложено, и изиска в допълнение въоръжение за Украйна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР