Русия ще премести свои тактически ядрени оръжия в близост до

...
Русия ще премести свои тактически ядрени оръжия в близост до
Коментари Харесай

Русия ще разположени ядрени оръжия до границите на Беларус с НАТО

Русия ще реалокира свои тактически нуклеарни оръжия наоколо до западните граници на Беларус, заяви съветският дипломат в Минск, като по този метод те ще бъдат ситуирани наоколо до НАТО, който ход евентуално ще докара до по-нататъшна ескалация на опълчването на Москва със Запада, съобщи Ройтерс.

Агенцията напомня, че на 26 март съветският президент Владимир Путин съобщи, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

Двете прилежащи страни публично са част от " съюзна страна " и от години водят договаряния за по-нататъшна интеграция - развой, който се форсира, откакто Минск разреши на Москва да употребява беларуска територия, с цел да изпрати войски в Украйна предходната година.

Оръжията " ще бъдат преместени на западната граница на нашата съюзна страна, което ще усили опциите за гарантиране на сигурност ", съобщи съветският дипломат в Беларус Борис Гризлов по беларуската държавна телевизия.

" Това ще бъде направено макар шума в Европа и Съединените щати. "

Гризлов не посочи къде ще бъдат ситуирани оръжията, само че удостовери, че ще бъде приключено оборудване за предпазване, както беше подредено от Путин, до 1 юли и по-късно ще бъде преместено в западната част на Беларус.

Беларус граничи на север с Литва и Латвия и на запад с Полша, които са част от източния фланг на НАТО, който е заздравен с спомагателни войски и военно съоръжение след нахлуването на Русия в Украйна.

Съединени американски щати и другите съдружници на Киев обявиха, че са загрижени за опцията Русия да изпрати тактически нуклеарни оръжия в Беларус, като президентът Джо Байдън съобщи, че това е " тревожно ".

Президентът Александър Лукашенко съобщи в петък, че Беларус също ще разреши на Русия да разположи на нейна територия и междуконтинентални нуклеарни ракети, в случай че е належащо.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР