Русия ще отговори на молбата на турския президент Реджеп Ердоган

...
Русия ще отговори на молбата на турския президент Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

По молба на Ердоган: Русия "ще съдейства за евакуацията на чуждестранни граждани от Мариупол"


Русия ще отговори на молбата на турския президент Реджеп Ердоган към президента Владимир Путин да се окаже подпомагане за евакуацията на задграничните жители, които са „ държани като заложници от националистите “. Това заяви в неделя сутринта началникът на Националния център за ръководство на защитата на Руската федерация Михаил Мизинцев, съобщи ТАСС.

Мизинцев разгласи, че „ в сходство с молбата на президента на Република Турция към президента на Руската федерация е взето решение за оказване на цялостно подпомагане на евакуацията на граждан9и на непознати страни “.

По думите му за тази интервенция о6т 00:00 ч. московско време работи филантропичен кулоар от Мариупол до Бердянск. От Бердянск евакуираните ще могат да изберат дали да се трансферират на съветска територия в „ Република Крим “ или в подконтролните на Киев области.

Мизинцев е безапелационен, че Русия ще съблюдава прекратяването на огъня за филантропичен кулоар, само че добавя, че такава евакуация е допустима единствено при съдействието на украинските въоръжени сили.

В събота Мизинцев упрекна Червения кръст за неуспеха на евакуацията на цивилни от Мариупол. По думите му Международният комитет на Червения кръст е показал своята некадърност да окаже помощ на нуждаещите се от евакуация.

Според него колите на Червения кръст дружно с празните рейсове са потеглили с огромно забавяне и не са съумели да стигнат до Мариупол в точния момент. Мизинцев сподели още, че на 1 април чиновниците на МКЧК са правели непредвидени прекъсвания по пътя и са се отклонявали от него.

Отново в събота турският министър на защитата Хулуси Акар заяви, че Анкара ще окаже поддръжка с кораби кораби за евакуацията на цивилни и на ранени от обсадения Мариупол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР