Русия ще напусне проекта за Международна космическа станция (МКС) след

...
Русия ще напусне проекта за Международна космическа станция (МКС) след
Коментари Харесай

Русия напуска МКС след 2024 година

Русия ще напусне плана за Международна галактическа станция (МКС) след 2024 година, когато ще стартира образуването на национална орбитална станция. Това заяви във вторник новият общоприет шеф на " Роскосмос " Юрий Борисов на среща с президента Владимир Путин, предава ТАСС.

Съединените щати се надяваха, че съдействието ще продължи най-малко до 2030 година, само че Русия неведнъж е изразявала подозрения по отношение на опцията за това, изключително в подтекста на глобите, признати против страната.

Русия, както акцентира Борисов, няма да взе участие в работата на Международната галактическа станция след 2024 година: " Разбира се, ние ще осъществим всички наши задължения към нашите сътрудници, само че решението и отдръпването от тази станция след 2024 година е взето ".

Предишният началник на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин заяви в края на април, че Москва към този момент е решила крайния период за преустановяване на присъединяване си в плана. Тогава той не посочи решението, отбелязвайки, че съветската страна не е длъжна " да приказва за това обществено ", само че е длъжна да предизвести сътрудниците една година авансово.

Това решение не е взето през днешния ден, удостовери пред ТАСС прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, разяснявайки изказването на Борисов.

Защо Русия си отива

" Роскосмос " неведнъж се съмняваше в целесъобразността на удължаването на живота на МКС до 2030 година, за което настояваше американската страна. По-специално, както Рогозин означи през март, работата на станцията без ремонт би била рискова за екипажите, а ремонтите ще изискват " колосални средства ".

Той също по този начин обърна внимание на западните ограничавания против съветската ракетно-космическа промишленост и него самия (съвместните планове, свързани с МКС, бяха извадени от тях), като акцентира, че " възобновяване на естествените връзки сред сътрудниците е допустимо единствено при цялостно и абсолютно унищожаване на противозаконните наказания ". В средата на март " Роскосмос " изпрати писма до НАСА, Европейската и Канадската галактически организации за унищожаване на рестриктивните мерки за техните предприятия, само че западните сътрудници ясно дадоха да се разбере, че решенията им няма да бъдат преразгледани. Тогава Рогозин непосредствено свърза изискванията за съдействие по Международната галактическа станция с премахването на глобите.

Борисов сподели, че от положението на МКС оставя доста да се желае още през април 2021 година, до момента в който заемаше поста вицепремиер. Той означи, че заради това Русия може да се концентрира върху основаването на лична орбитална станция.

Какво ще се случи с МКС

Москва ще продължи да извършва отговорностите си и все още ще изпраща космонавти на МКС - на 14 юли Роскосмос и НАСА подписаха съглашение за кръстосани полети на съветски и американски кораби. В сходство с него съветски космонавтище създадат три полета на кораби Crew Dragon, като първа ще лети Анна Кикина идната есен.

Съдбата на станцията след 2024 година към момента е неразбираема - по-рано Рогозин предизвести, че прекратяването на съдействието може да я заплаши с неконтролирано излизане от орбита, защото тя се поправя от моторите на съветските товарни кораби " Прогрес ". Първата тестова промяна благодарение на американския товарен транспортен съд Cygnus се организира от втория опит на 25 юни, само че от съветската ракетостроителна корпорация (РСК) " Енергия " подчертаха, че тази маневра е невъзможна без съветски мотори, които би трябвало да бъдат включени, с цел да завъртят МКС.

Естественото рухване на МКС до височина, при която тя стартира да гори в плътните пластове на атмосферата, ще отнеме " от две до пет години, според от интензивността на Слънцето ", сподели по-рано Дмитрий Струговец, началник на пресслужбата на " Роскосмос ".

Има вид за контролирано извеждане от орбита на МКС, както се случи със станцията " Мир ". Техническата опция за това " се изследва, в това число с сътрудници, от момента на основаването на станцията, защото това е един от стадиите на полета на продукта ", оповестиха от РСК " Енергия ", като решението ще бъде взето на равнище на държавни управления на страните, участващи в плана. Според Рогозин процедурата по приводняването на МКС ще отнеме повече от година.

Русия ще построи лична станция

До 2024 година Русия ще стартира построяването на национална орбитална станция, наречена РОСС - " Руска орбитална сервизна станция ", чака Борисов. Създаването й, съгласно него, ще се трансформира в приоритет за съветската пилотирана космонавтика.

Решението за основаване на РОСС беше взето през 2021 година, а при започване на май 2022 година " Роскосмос " подписа контракт с РСК " Енергия " за основаване на план на нова станция

Предполага се, че на първия стадий от разгръщането й тя ще се състои от четири модула, предопределени за двама космонавти, а след това към тях ще бъдат добавени още два модула и сервизна платформа, което ще усили екипажа до четирима души. В същото време в края на май Рогозин сподели, че станцията ще бъде автоматична и хората ще вземат участие единствено в доставката и инсталирането на потребния товар, тестването и ремонтните работи: " Това не е хотел за астронавти и туристи. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР