Русия ще изгони 60 американски дипломати и ще закрие консулството

...
Русия ще изгони 60 американски дипломати и ще закрие консулството
Коментари Харесай

Ответен удар – Русия гони 60 американски дипломати

Русия ще изгони 60 американски дипломати и ще закрие консулството на Съединени американски щати в Санкт Петербург. Това разгласи съветският външен министър Сергей Лавров, заяви ТАСС.

Така Москва дава отговор на Вашингтон, откакто Съединени американски щати реши да изгони 60 съветски дипломати от страната и да закрие съветското консулство в Сиатъл.

Русия предприе същата стъпка и по отношение на Англия, като изгони 23-ма английски дипломати, закри консулството на Обединеното кралство в Сантк Петербург и забрани работата на Британския съвет в Москва.

В знак на взаимност с Англия редица европейски страни също изгониха съветски дипломати. България не е измежду тях. Страната ни извика посланика си в Русия Бойко Коцев на съвещания в София.

Русия ще отговори огледално и на европейските страни, които са подхванали сходни стъпки, сподели Сергей Лавров.

Повод за реакцията на Англия и съдружниците й по отношение на Москва е отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри на 4 март.

Русия е поискала среща на Организацията за възбрана на химически оръжия, на която да бъде разисквано отравянето на Скрипал. Москва продължава да упорства за достъп на съветски дипломати до Юлия Скрипал, която е съветска гражданка и пострада при офанзивата с отровното вещество. Тя се лекува в болница във Англия. Последната информация е, че положението й към този момент е устойчиво.

Съединени американски щати, Англия и европейски страни упрекват Москва за случилото се, откакто тя отхвърли да даде пояснения за случая с нервнопаралитичното вещество " Новичок ", което съгласно английските проверяващи е употребявано при покушението и което се е произвеждало само в някогашния Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР