Русия ще доставя храни и селскостопански култури само на приятелски

...
Русия ще доставя храни и селскостопански култури само на приятелски
Коментари Харесай

Медведев: Русия ще доставя храни само на приятелски страни и то срещу рубли

Русия ще доставя храни и селскостопански култури единствено на другарски страни против рубли и национални валути. Това заяви заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя Telegram канал, представен от ТАСС.

" Ще доставяме храна и селскостопански култури единствено на нашите другари (за благополучие имаме доста от тях и те въобще не са в Европа и не са и в Северна Америка). Ще продаваме както за рубли, по този начин и за националната им валута в контрактувани пропорции, ", написа политикът. " Ние няма да доставяме нашите артикули и селскостопански артикули на нашите неприятели и няма да купуваме нищо от тях. "

В същото време Медведев акцентира, че макар че Русия не купува редица западни хранителни артикули от 2014 година, " описът със неразрешени за импорт артикули може да бъде уголемен още ".

Припомняме, че още през 2014 година след налагането на санкции от Европейски Съюз на Русия поради анексията на Крим и военните дейности в Донбас, Москва забрани вносът на множеството хранителни артикули от Европейски Съюз и тази възбрана е в действие и до през днешния ден.

Москва е един от главните експортьори на зърнени култури в света - най-много пшеница, само че и ръж и царевица, както и на растителни масла. След началото на съветската инвазия в Украйна породиха опасения за продоволствена рецесия в международен мащаб заради невъзможността на Украйна да изнася същите тези артикули поради военните дейности, които осен всичко друго блокират черноморските пристанища. Също по този начин се появиха опасения, че ще има проблеми с доставките от Русия и ето, че те се оказват основателни.

Още преди съветското навлизане в Украйна стартира покачване на цените на енергоносителите, а с това и на доста други артикули и изключително на торовете, за чието произвеждане е нужен природен газ. Това предизвика спомагателни опасения за реколтата и добивите в международен мащаб.

Вчера Министерството на финансите на САЩ извади селскостопанските торове от листата на артикули забранени за импорт от Русия, само че към този момент не ясно дали Русия възнамерява да изнася торове за Съединените щати. Износа на калий в Беларус, който е една от главните съставки на торове, също е предмет на наказания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР